A régióban a szerbiai polgárok aggódnak legkevésbé a pandémia gazdasági következményei miatt, a vírus terjedése miatt annál inkább

(Fotó: 021.rs)

2020. június 9. [13:22]

A régió országait összehasonlítva a szerbiai polgárok aggódnak leginkább a koronavírus terjedése miatt, míg valamivel kevesebben aggódnak a járvány gazdasági következményei miatt, derült ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Valicon ügynökség végzett el.

A szerbiai polgárok körében, a március végi adatokhoz viszonyítva 20 százalékkal csökkent a koronavírus-járvány terjedésétől való félelem, de még így a legmagasabb a régióban, vagyis 70 százalék. Szlovéniában a polgárok 47 százaléka, Bosznia-Hercegovinában az 58 százaléka, Horvátországban pedig a 62 százaléka tart a járvány terjedésétől.

Ezzel ellentétben a járvány gazdasági következményeitől való félelem mindenhol nő, csak Szerbiában nem, itt 40 százalékos, míg Szlovéniában a polgárok 69 százaléka, Bosznia-Hercegovinában 61 százaléka, Horvátországban pedig az 59 százaléka tart a negatív következményektől.

A megkérdezettek mintegy 68 százaléka félti a családját, majd 41 százaléka az egészségét, a harmadik helyen pedig (40 százalék) a gazdasági következmények miatti aggodalom áll.

A koronavírus ellen bevezetett megelőző intézkedéseket most a polgárok 18 százaléka tartja túlzottan enyhének, míg áprilisban 10 százalékuk, márciusban pedig 13 százalékuk tartottan azokat enyhének. Másrészről viszont, miután enyhítettek az intézkedéseken, a polgárok 20 százaléka élte meg azokat túl szigorúnak, ami 12 százalékos visszaesést jelent a korábbi időszakhoz viszonyítva.

Választások

A polgárok nem elégedettek a választások megtartásával, sem a választási aktivitások folytatásával, mivel még mindig érvényben van a járványról szóló rendelet. A két alkalommal is elkészített felmérés szerint a polgárok többség nem egyezik azzal, hogy június 21-én tartsák meg a választásokat.

Május közepén a polgárok 53 százalék fejezte ki a választások megtartásával kapcsolatos elégedetlenségét, a hónap végére viszont 9 százalékkal csökkent ez az arány. A választások megtartásával a polgárok 32, meg 39 százaléka értett egyet. A kérdésre a polgárok 15, majd pedig 17 százaléka nem adott választ.

Munka

A megkérdezettek 54 százaléka, akik munkaviszonyban vannak úgy értékelték, hogy munkahelyükön többé-kevésbé ugyanolyan a helyzet, mint korábban. A második legnagyobb csoport, vagyis a polgárok 20 százaléka mondta azt, hogy több a munkája most, mint a koronavírus megjelenése előtt.

A megkérdezettek 55 százaléka válaszolta azt, hogy a koronavírus-járvány kihirdetése előtt nem tervezett beruházást vagy nagyobb vásárlást. Velük szemben a polgárok 45 százaléka tervezett ingatlanvásárlást vagy felújítást, háztartási készülékek vásárlását, vagy más pénzügyi vagy üzleti beruházást.

Montenegró és az intézkedések

A szerbiai polgárok gyakran látogatnak a szomszédos Montenegróba. A felmérésban arra kérték a polgárokat, hogy értékeljék a montenegrói kormány döntését, amely szerint a szerbiai polgárok nem léphetnek be az országba, mert nem tesznek eleget a járványügyi feltételeknek. A polgárok 80 százaléka igazságtalannak tartja ezt a döntést, míg 20 százalékuk véli jogosnak.

A megkérdezettek 50 százaléka véli úgy, hogy a döntés hátterében a szerbek elleni politikai ellenszenv áll, a 15 százaléka szerint pedig minden ország önállóan hozhatja meg a döntését arról, hogy kit enged át a határain.

Annak ellenére, hogy a szerbiai polgároknál a járvány gazdasági következményei miatti aggodalom csupán a harmadik helyen áll, a legtöbben nem elégedettek a gazdasági ágazatban kialakul problémák megoldásának módjával.

A megkérdezettek 55 százaléka a kormány és a válságstáb gazdasági intézkedéseit csak részben vagy egyáltalán nem tartja megfelelőnek, míg 45 százaléka szerint jók az intézkedések. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!