Felmérés: A megkérdezettek kétharmada nem tervezi elhagyni Szerbiát

(Fotó: Pixabay)

2020. május 22. [12:03]

A megkérdezett polgárok kétharmada, vagyis 71 százaléka nem tervezi, hogy elmegy Szerbiából, derült ki abból a felmérésből, amelyet sorrendben ötödik éve készített az Európai Ügyek Intézete a Ninamedia közvélemény-kutató intézettel.

A megkérdezettek 12 százaléka azt válaszolta, hogy nem tudja, míg 17 százalékuk tervei között szerepel az ország elhagyása, a legnépszerűbb célpontok pedig az Európai Unió tagállamai. Legnagyobb mértékben férfiak, középfokú és felsőfokú végzettséggel rendelkeznek, 45 év alattiak, valamint Belgrád és egyéb városi területek lakosai.

A felmérés eredményei szerint a szerbiai polgárok többsége négyesre értékeli a Szerbia és Oroszország közötti viszonyt, egyharmaduk adott ötöst, közel egynegyedük hármast, míg 4,2 százalékuk kettest, egyest pedig a megkérdezettek másfél százaléka, vagyis ők nagyon rossznak ítélik a két ország kapcsolatát. Ha ezeket az eredményeket összehasonlítjuk a korábbi évek felméréseivel, enyhe csökkenés figyelhető meg a szerb-orosz kapcsolatok értékelésében.

A válaszadók több mint fele (57,4 százalék) véli úgy, hogy Aleksandar Vučić államfő tesz legtöbbet az Oroszországgal való jó viszony érdekében, 11,9 százalékuk szerint Ivica Dačić külügyminiszter, a megkérdezettek közel egynegyede pedig nem tudott válaszolni erre a kérdésre, míg a többi válasz aránya nem éri el a négy százalékot.

A polgároknak mindössze 11 százaléka járt Oroszországban, ők főleg férfiak, felsőfokú végzettséggel rendelkező megkérdezettek, Belgrádban vagy egyéb városi közegben élnek, míg 89 százalékuk soha nem volt Oroszországban.

A szerbiai polgárok negyven százaléka látja Kínát a legnagyobb adományozónak, 17,6 százalékuk az Európai Uniót említette, 14,6 százalékuk Oroszországot, a többi válasz aránya pedig öt százalék alatt maradt.

Az előző felméréshez képest most 20 százalékkal többen vélik úgy, hogy Kína a legnagyobb adományozó, mintegy tíz százalékkal kevesebben említették Oroszországot és nyolc százalékkal kevesebben az EU-t.

A felmérést idén március 6-a és 12-e között végezték, 1203 megkérdezett bevonásával. (RTS, Blic)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!