Kon: A járvány harmadik hetébe lépünk, kulcsfontosságú lehet

Predrag Kon: Az eddigi eredmények nem rosszak, ideális lenne, ha így folytatódna
Predrag Kon: Az eddigi eredmények nem rosszak, ideális lenne, ha így folytatódna

2020. március 20. [13:27]

Szerbia eltöltött két hetet a koronavírus-járvány fogságában, a harmadik hét az egyik kulcsfontosságú hét lehet, nyilatkozta az RTS-nek Predrag Kon járványügyi szakorvos, hozzátéve, a második hetet 118 fertőzöttel zárjuk és egyetlen haláleset sincs koronavírus miatt.

“Ez nem tűnik rossznak, ideális lenne, ha így folytatódna. Ha tudjuk, hogy a 12. napon kezdődött a megbetegedettek számának növekedése, ekkor 15-en voltak, majd 17-en, hogy a harmadik napra 14-en legyenek. Annak ellenére, hogy a várakozások szerint folyamatosan növekedni kellett volna a betegek számának, ez nem következett be. A fertőzöttek számának gyors növekedése is várható volt, de ez a gyorsulás nem következett be”, összegezett Kon, aki kiemelte, a harmadik hét kulcsfontosságú lesz, leginkább az eddig bevezetett szigorú intézkedések miatt. Amennyiben ezeket betartják, csökkenhet a további fertőzések irama.

Az akut légzési elégtelenséggel kórházba szállítottak száma csökkent ugyan a rendkívüli állapot bevezetése óta, de arra a kérdésre, hogy a kritikus helyzet a jövő héten megoldódik-e, a szakember egyértelmű nemmel válaszolt.

“Nem, nekünk végig kell küzdenünk a járványt. Mi csak megpróbáljuk elnyújtani a járvány idejét, minél tovább. De tudnunk kell azt is, hogy az eddigi intézkedések milyen eredményeket hoznak. Ha jókat, akkor csak folytatnunk kell ezekkel az intézkedésekkel, amik most is érvényben vannak. Azzal mindenki legyen tisztában, hogy ez a mostani rezsim legalább hat hétig érvényben lesz”, hangsúlyozta Predrag Kon.

Mint ismeretes, a 65 évnél idősebbek nem hagyhatják el a lakásukat, házukat, mert ők képezik a megbetegedés szempontjából legnagyobb kockázatú csoportot, míg az összes többi polgár számára az este 8 és reggel 5 óra közötti kijárási tilalom van érvényben.

“Csak a mérhető adatokra szorítkozom és ezek egyértelműen azt mutatják, hogy a foganatosított intézkedések hatásosak és a vírusok (mindenféle vírus) körforgása lelassult. Ha köztük van az újfajta koronavírus is, akkor ennek a cirkulációja is lelassul. Ha egy hónappal korábban elkezdtünk utána kutatni és március 6-án fedeztük fel először, nagy a valószínűsége, hogy korábban is köztünk volt, de nem olyan mennyiségben, mint ahogyan azt egyes orvosok elképzelték. Az embereknek meg kell magyaráznunk a dolgokat, hogy megértsék, minden eddig foganatosított intézkezdés elkerülhetetlen volt”, fejtette ki a szakember.

Hányan vannak a vírushordozók?

A meghozott intézkedések ellenére, sokan a szabadban töltik az időt esekben a napokban, ami automatikusan azt jelenti, megnő a virus terjedésének veszélye.

“Ha azt mondjuk, 118 fertőzött van, a pesszimisták úgy gondolják, tízszer többen vannak. Az optimisták, mint én is, azt, hogy ötször többen vannak. Ez mondjuk 500-600-at jelent egész Szerbiában, de legyen ezer. Ha ez megoszlik az egész országban, s beleszámítjuk azt is, hogy a fertőzöttek harmada Belgrádban van, s hozzáadjuk azoknak a számát, akik az utcákon sétálnak… Nos, azt kell mondanom, nem tudjuk, mert nem lehet megmondani, hányan hordozzák magukban a koronavírust”, mondta Kon.

A polgárok körében még mindig nagy a tanácstalanság azt illetően, hogy mit is kell tenni, hogy csökkentsük a fertőzés kockázatát.

“Tiszteletben kell tartani az intézkedéseket és az ajánlásokat. Mindazt, amiről napok óta beszélünk. Nincs ember az országban, aki nem tud arról, hogy Szerbiába megérkezett a koronavírus. Mindenki tudja, minden egyes ember. Mit jelent ez? Azt, hogy ha meg akarja védeni magát a fertőzéstől, akkor az eddigieknél gyakrabban kell kezet mosnia. Naponta szembesülök magam is azzal, hogy vissza kell fogni magamat, hogy ne nyúljak az arcomhoz. Miközben ezt mindenki teszi, főként azok, akik szemüveget viselnek. S akkor azt mondom magamnak, hogy előbb mossak kezet”, mondta a szakorvos.

A maszkok csak zárt térben hatásosak

A járványügyi szakorvos szerint kint, a szabadban nincs szükség a szájmaszkra, ezek csak zárt térben hatékonyak.

“Ha kimegyünk, a szabadban nem sok értelme van a maszk viselésének. Ha zárt térbe megyünk, pl. üzletbe, abban az esetben ennek akkor van értelme, amikor a vírus cirkulálni kezd. Most elmondhatjuk, hogy a vírus megkezdte ezt a körforgást. Most már olyan eseteket fedezünk fel, amelyeknek közük nincs azokhoz a kezdetben felfedezett esetekhez”, mutat rá a szakember, hozzátéve, a helyzet immár nem kívánja meg a potenciális esetek tesztelését, hanem csak azokért, akikről feltételezik, hogy elkapták a fertőzést.

“A folyamat kísérése és az újabb kihívásokra való időbeni reagálás, ez a fontos. Egyelőre semmi újat nem tudunk tenni ahhoz képest, amit eddig is tettünk. Amikor a fertőzöttek száma meghaladta a százat, már nehéz minden egyes kontaktszemély kapcsolatait nyomon követni, de ahol ezt tudjuk, ott megtesszük. Nem fognak senkit tesztelni, ha azt gyanítja, hogy kapcsolatban volt valakivel, aki köhögött. Csak akkor lesz tesztelve, ha bebizonyosodik, hogy az a személy vírushordozó és valamilyen tünetei vannak”, szögezte le Kon az RTS pénteki reggeli műsorának vendégeként.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!