Újragombolás

A Mátyás-templom melletti tér hiába várja a turistákat
A Mátyás-templom melletti tér hiába várja a turistákat (Fotó: portfolio.hu)

2020. március 18. [18:44]

Nem lehet a jelent úgy kezelni, hogy ne gondolnánk a jövőre. A magyar kormányfő mai bejelentése is arra utal, hogy a vírusfertőzést követő időszak nem lesz ugyanolyan, mint azt megelőzően. Kidobhatjuk a régi, jól ismert gazdasági modelleket, mert ez a járvány felülír minden ismert programot. Magyarországon így moratóriumot hirdettek az összes hiteltörlesztésre, így az a sok ember, aki lakását hitelből vette meg, valamint van ilyen-olyan személyi kölcsöne, az az év végéig nem kell, hogy törlessze a részleteket. Mert lehet, hogy a munkáját elveszítette, vagy el fogja veszíteni, nem ismerjük a jövőt, csak reménykedünk, hogy nem lesz nagyon fekete.

A hiteltörlesztési moratórium becsapós lehet, főleg azoknak, akik alapvetően kevés pénzből gazdálkodnak, és hirtelen nem kell kifizetniük a magasra rúgó részleteket. A moratórium egy haladék, amely azt jelenti, hogy az állam nem akarja hármasban indítani a motort, hiszen az óhatatlanul lefulladna. Egy olyan kegyelmi időszak, amely nem jelenti a hitelek állami visszafizetését, hanem a gyengébb lábakon álló ügyfeleknek lehetőséget ad, hogy a nekik járó pénzt értelmesen, takarékosan használják fel, felkészülve a jövő évben visszatérő törlesztőrészletekre. Ez pedig azt jelenti, hogy a tartozás megmarad, azt vissza kell fizetni, de ha a lakosság egészét nézzük, sokkal jobb az az egyes fokozat. Mert az mindenkinek jó, az ügyfélnek és a gazdaság irányítóinak is.

Ehhez a helyzethez kell pénzügyi tudatosság az egész lakosság részéről, amelyet esetleg az is elősegít, hogy nemigen járnak ki az utcára az emberek. Amolyan tavaszi hörcsögöt játszik az egész magyarországi lakosság, úgyse tud mire költeni, hiszen nem tud külföldre menni, nem tud autóeladóval találkozni, ingatlanokat se vásárolnak mostanában. Így várja a sok ember, hogy pontosan mi is fog történni, mire érdemes majd elköltenie a pénzét, ha erre lesz lehetősége. El fog jönni a pillanat, amikor a zárlatot feloldják, amikor újra az utcákra tódulnak az emberek, újra lesznek fesztiválok, kirándulások, autók és házak. Amikor a pénz ismét forogni fog, pezsdítve a gazdaságot, fejlesztve Magyarországot. Nem tudjuk, ez mikor fog megtörténni, csak azt, hogy most még nem ez a helyzet és feltehetően nem csak hetekig tart ez a teljesen lehetetlen állapot.

De el fog jönni az új időszak, és az ország gazdaságának nem akkor kell reagálnia, amikor megtapasztalja az új helyzetet, hanem jóval korábban. Olyan terveket kell előkészítenie, amelynek a gyümölcsei majd akkor érnek be, amikor kinyílnak a kapuk. Az egy teljesen új helyzet lesz, egy új Szerbiával és új Magyarországgal, új Európai Unióval, egy nagyon súlyos, mély lelki sebbel mindenkiben, aki átélte a zárlat időszakát. Más biztonsági protokollok lesznek érvényesek, más egészségügyi védművet fognak felállítani, s időbe telik az is, hogy a határok újra megnyíljanak. Lehet, hogy a schengeni rendszert is teljesen újragondolják Brüsszelben a járvány fényében, hiszen ha őszinték akarunk lenni, a határvédelem ma is a leghatékonyabb védekezési forma mind közül. Épp ez az eszköz került elő az összes országnál, mikor megjelent a kór, pontosan azért, mert a tagországok egy cseppet se bíztak az Európai Unió hatékony válságmenedzselésében, hanem azt látták, hogy Belgiumban kilenc (!) egészségügy-miniszter van, akik így közösen se tudnak hatékony védelmet biztosítani a lakosságnak.

Minden ilyen válsághelyzet lehetőséget jelent a jövőben. A mai állapot nem tekinthető rózsásnak, bár meg kell hagyni, Magyarország ebben a pillanatban nem áll igazán rosszul, viszonylag alacsony a fertőzések száma és a jelek szerint a lakosság is hajlandó úgy viselkedni, ahogy az állami szervek kérik tőle. A reményt erősíti, hogy el fog jönni a felszabadulás, a lelki teher ledobása, a nagy fellélegzés. Addig kell kitartani, nagyon kemény munkával, szigorú önkontrollal, hogy a megkapott pénzügyi lendülettel élni lehessen kül- és belföldön egyaránt. A magyar kormány pontosan tudja, hogy a bezárt ajtók mögött ülő vállalkozók már a bejelentés pillanatában haszont számoltak és befektetéseket eszközöltek, hiteleket vettek föl és szerződéseket módosítottak, így feltehetően lesznek sokan olyanok, akik ki tudják használni ezt a kegyelmi időszakot. De valószínűleg ez is volt a cél, hogy legyenek sokan, akik ki tudják használni, és ne egy elszegényedett, reményvesztett ország nyissa ki az ajtókat a remélhetőleg nem túl távoli jövőben.

Sitkei Levente

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!