Fogyasztóvédelmi világnap: Nem kell a koronavírus miatt tartalékot felhalmozni

Nincsenek fennakadások sem a termelésben, sem az ellátásban
Nincsenek fennakadások sem a termelésben, sem az ellátásban (Fotó: Tanjug)

2020. március 15. [17:37]

Aki az elmúlt, nagyjából három évtizedet ebben a térségben élte le, annak az ösztönei bizonyos tekintetben másként működnek, mint az Európa más részein élőké. Ha valami kibillenti életünket a megszokott kerékvágásból, legyen az háború, bombázás, vagy akár jelen esetben egy járvány, azonnal megszólalnak bennünk a vészharangok és elkezdjük feltölteni a spájzot.

Nos, a szakemberek szerint erre ezúttal semmi szükség. Jovanka Stojković Nikolić, a szerbiai fogyasztóvédők társulásának szakembere szerint nem kell komolyabb áruhiányra számítani.

Az állam az elkövetkező egy hónapra megtiltotta az alapvető élelmiszerek exportját, de a tisztító- és fertőtlenítőszereket gyártók sem szállíthatják termékeiket külföldre, jelentette be szombaton este Aleksandar Vučić.

Korábban az olaj, liszt, cukor, ásványvíz, pelenka és egyéb áruk előállítói egymás után nyilatkozták, hogy nincsenek fennakadások sem a termelésben, sem az ellátásban, noha a felvásárlás az elmúlt napokban érezhetően megerősödött, egyes élelmiszerek esetében akár 100 százalékkal is, ennek ellenére, a fogyasztóknak nem kell dugig feltölteniük az éléskamrákat.

A véletlen úgy hozta, hogy ma van a fogyasztóvédelmi világnap. Ezt a napot 1983 óta ünneplik világszerte. John F. Kennedy amerikai elnök 1962. március 15-én hirdetett ki egy történelmi nyilatkozatot, melyben a négy alapvető fogyasztói jogot foglalta össze. Minden jel arra mutat, hogy Szerbia, de most más térségek lakosait is a mai napon az alapvető élelmiszerek lehetséges hiánya aggasztja a koronavírus fékevesztett, vagy legalábbis nehezen ellenőrizhető terjedése miatt.

“A fogyasztók ne vásároljanak tömegesen, ne söpörjék le az üzletek polcait, nincs háborús állapot, nem fenyeget az alapvető élelmiszerek hiánya, maradjunk meg a mérsékelt, a valós szükségleteinkhez idomuló vásárlás mellett”, tanácsolja Stojković Nikolić.

Dušan Protić, a belgrádi székhelyű Európai Politikai Központ programmenedzsere arra hívta fel a figyelmet az N1 televízió vendégeként, hogy ilyen esetekben akadhatnak olyanok, akik visszaélnek ezzel a lélektani helyzettel, ezzel a jelen pillanatban minden alapot nélkülöző felvásárlási lázzal és mondjuk, mesterséges áruhiányt idéznek elő, majd az ismét polcokra kerülő árut már drágábban adják.

“Ez a fogyasztó sérelmére elkövetett visszaélés, ilyen esetekben a piaci felügyelőség felé lehet jelezni az esetet, amelynek kötelessége megfelelően eljárni”, mutatott rá a szakember, hozzátéve, ilyen esetekben különösen fontos a fogyasztók védelme, alkalmanként a kereskedők védelme is, a piac stabilitásának megőrzése érdekében.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!