Covid-19

Ismét a koronavírusról

2020. március 11. [14:45]

Szerte a világban gyorsuló ütemben emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma. Különösen a nagy európai országok helyzete figyelemreméltó, ahol a járvány további terjedése korlátozó intézkedésekhez vezethet, erős hatást gyakorolva a gazdaságra is.

2019 decemberében Kínában, Vuhan városában ismeretlen eredetű kórokozót azonosítottak, mely először a SARS-CoV2 nevet kapta. A vírusos fertőzés felső-légúti betegségeket, tüdőgyulladást okoz. Kezelése egyelőre csak támogató terápiával történik.

Több, régóta ismert koronavírus is okozott már fertőzéseket a világon, a legismertebbek ezek közül a SARS (Súlyos Akut Légzőszervi Szindróma), és a MERS ( Közel-keleti Légúti Koronavírus). A manapság egyszerűen csak „koronavírusként” emlegetett COVID-19 koronavírus-járványt okozó vírus is a koronavírusok rendszertani csoportjának tagja, kódneve SARS-CoV2.

Fertőző koronavírus

A koronavírus ezen típusa cseppfertőzés útján terjed, fertőzési rátája 2-5. Ez azt elenti, hogy egy fertőzőképes beteg által megfertőzött betegek száma valahol 2 és 5 között van. A vírus székletből is kimutatható.

Genetikai vizsgálatok alapján a COVID-19-nek elnevezett újfajta koronavírus eredeti hordozói denevérek, vagy tobzoskák lehettek, és a vírus feltehetőleg egy másik állatfajról került át az emberre.A fentebb említett SARS-járványnál is pontosan ez történt, ott a cibetmacskától sikerült elkapnia az embernek a vírusos fertőzést.

Kit érinthet a betegség?

Akárcsak a többi, légúti betegségeket okozó vírusos megbetegedést, a koronavírus-fertőzést is elkaphatja bárki. Mint a többi fertőzésre, erre is fogékonyabbak lehetnek a gyerekek, az idősek, a gyengült immunrendszerűek, illetve egyéb, a szervezet ellenálló képességének gyengülését okozó betegséggel élők.

A statisztikai adatokból látszik, hogy a legmagasabb kockázati csoportba a szív- és érrendszeri betegségekkel rendelkezők, illetve a cukorbetegek tartoznak, de fokozott veszélynek vannak kitéve a vesebetegséggel élők, illetve a 60 év feletti idősek is.

A fertőzés tünetei, a betegség lefolyása

A koronavírus cseppfertőzéssel terjed, és a a légutakban okozza a fő problémát. A fertőzés kezdeti tünetei egybeesnek az influenza és egyéb légúti fertőzés tüneteivel.

A fertőzést követő negyedik-ötödik napon tapasztalhatjuk az első tüneteket, mely általában hirtelen felszökkenő magas láz, fejfájás és száraz köhögés. Az ötödik-hatodik nap környékén az addigi száraz köhögést felváltja a hurutos, fullasztó érzéssel járó köhögés. A test hőháztartása felborul, a magas láz nem akar elmúlni, és kialakul a tüdőgyulladás is. Az esetek 15-17 %-ában a tünetek olyan súlyossá válnak, hogy a betegnek intenzív ellátásra van szüksége.

A COVID-19 koronavírus-járvány halálozási rátája 1-2 %, nem sokkal magasabb az influenzára jellemző értékeknél.

A koronavírus kezelése

A koronavírus kezelése támogató terápiával történik, mivel jelenleg még nincs olyan ellenszer, ami specifikusan e vírus típusa ellen hatna. A kezelés célja a beteg tüneteinek enyhítése, az életfunkciók stabilizálása, és a szövődmények kialakulásának megelőzése.

Fontos tudni, hogy vírusfertőzésről lévén szó, teljesen hatástalan ellene az antibiotikum-kúra. Amennyiben az orvosa mégis antibiotikum-kúrát javasol, az az esetleges gyulladásos-szövődmények ellen hathat csak. A diagnózist háziorvosi rendelőben nem, csak kórházakban tudják felállítani, ahol mintát vesznek a torokváladékból, és elküldik azt elemzésre a laboratóriumba. Magyarországon ennek a Nemzeti Népegészségügyi Központ Budapesti laboratóriuma ad helyet.

Miként előzheti meg a fertőzést?

A karantén rosszul hangzik, de mindenképp szükséges intézkedés a vírus terjedésének megállítására.

Amit Ön tehet

  • rendszeres és alapos kézmosás, fertőtlenítés
  • napközben alkalmazzon alkoholos kézfertőtlenítőt
  • tüsszentéskor, köhögéskor tegyen az arca elő zsebkendőt, vagy a könyökhajlatát
  • kerülje el a zsúfolt helyeket
  • ne utazzon az érintett helyekre, kerülje azokat el

Amennyiben úgy véli, hogy Ön is megfertőződött, haladéktalanul hívja a következő, a Tartományi Egészségügyi Titkárság által közzétett számok valamelyikét:

Újvidéken: 064/8028894, 064/8028895

Zomborban: 062/1956866

Pancsován: 062/8869721

Mitrovicán: 064/8092911 vagy 0648092938

Szabadkán: 064/1009276

Nagykikindán: 062/8833841 vagy 062/8833877

Nagybecskereken: 069/2101102

Minden nap reggel nyolctól este nyolcig érdeklődhetnek ezeken a telefonszámokon. Információkkal szolgálhat a covid-19.rs honlap is.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!