A pandémia veszélye

Tedrosz Adamon Gebrejeszusz
Tedrosz Adamon Gebrejeszusz (Fotó: Getty Images)

2020. március 9. [22:45]

Nagyon is valóságossá vált annak a veszélye, hogy az új típusú koronavírus-fertőzés (Covid-19) pandémiává, azaz több kontinensre kiterjedő világjárvánnyá növi ki magát - figyelmeztetett hétfőn Genfben az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, miután a járvány fertőzöttjeinek száma hétfőre világszerte meghaladta a 110 ezret. Olaszországban a halottak száma elérte a 463-at.

"Most, hogy a vírus ennyi országban megjelent, a világjárvány veszélye nagyon is valóságossá vált. Ugyanakkor ez lenne az első pandémia, amelyet ellenőrzés alatt lehetne tartani. A lényeg ugyanis, hogy nem vagyunk kiszolgáltatva a vírusnak" - közölte Tedrosz Adamon Gebrejeszusz.

Olaszországban kilencvenhéttel emelkedett a halottak, és több mint ezerötszázzal a diagnosztizált fertőzöttek száma a polgári védelmi hatóság hétfő esti tájékoztatója szerint. A diagnosztizált fertőzöttek száma 9172, jelenleg több mint négyezer beteget kezelnek kórházban. A halottak száma elérte a 463-at. Az elhunytak több mint nyolcvan százaléka hetven év feletti.

A hatóság figyelmeztetést adott ki Róma városára, s közölte, hogy a készültségi fokozatot a legmagasabbra tervezik emelni országosan, ahogyan Észak-Olaszországban történt. A lezárt térségekbe vezető utakon pedig megkezdődött a ki- és belépések ellenőrzése, a milánói központi vasútállomáson hétfőn ezrek várakoztak indulásra.

Ciprus bejelentette hétfőn a két első megbetegedést, így a járványnak immár mind a huszonhét európai uniós tagállamban vannak fertőzöttje.

Az EU-tagországok vezetői hamarosan vészhelyzeti videokonferenciát tartanak a járvány európai kitörésére adható válaszok összehangolása érdekében - jelentette be Charles Michel, Európai Tanács elnöke.

Hétfő délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán nemzetközi videokonferenciát tartottak Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kezdeményezésére, amelybe a magyar, az olasz, a román, a horvát és a bolgár kormányfő, a ciprusi elnök és az osztrák kancellár kapcsolódott be.

A Dél-Pesti Centrumkórházban elkülönített iráni egyetemisták közül ketten továbbra sem hajlandók együttműködni a karanténszabályok betartásában - közölte az operatív törzs vezetője hétfőn. Lakatos Tibor azt mondta: az egyetemisták megpróbálták kijátszani a karantén szabályait, és jelenleg is rendőrök jelenlétével tartják fenn a biztonságos elkülönítést a Szent László-kórházban.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) úgy döntött, hogy az iráni állampolgároknak kiadott, de még fel nem használt vízummal sem lehet beutazni Magyarországra.

Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológiai osztályának vezetője közölte, hogy kilenc igazolt koronavírus-eset van Magyarországon - öt iráni, egy brit, és három magyar állampolgár. Hónapokig tartó korlátozásokkal kell számolni az új koronavírus miatt - közölte Jens Spahn német szövetségi egészségügyi miniszter. Hangsúlyozta, hogy az egészségügyi rendszer működőképességének fenntartásához mindenképpen le kell lassítani a járványt, amihez mindenkinek hozzá kell járulni. Németországban hétfőig 1112 embernél mutatták ki az új koronavírust, és hétfőn meghalt két ember, ők a SARS-Co-2 első áldozatai az országban.

Egészségügyi ellenőrzést vezetnek be Lengyelország összes közúti, vasúti határátkelőhelyén, illetve a balti-tengeri kikötőkben is - jelentették be hétfőn Varsóban. Mateusz Morawiecki miniszterelnök közölte: az új koronavírus gyors külföldi terjedése miatt még hétfő délután bevezetik az ellenőrzést a német határon négy átkelőhelyen, valamint a cseh határon egy helyen. Három napon belül az intézkedést a nemzetközi vonatokra is kiterjesztik.

Koronavírusra tesztelik az olasz-osztrák határon átkelő utasokat is keddtől. Az ellenőrzést az osztrák egészségügyi hivatalok munkatársai végzik majd, a rendőrség jelenlétében. Az autósokat és a vonatok utasait szúrópróbaszerűen ellenőrzik. Ausztriában hétfőig 140-re nőtt a megbetegedések száma.

A koronavírus-járvány miatt elhalasztják idén az április 21-én megtartani tervezett hagyományos auschwitzi Élet menetét - tájékoztatták hétfőn a szervezők az MTI-t.

Az ír kormány törölte a március 17-i hagyományos Szent Patrik-napi felvonulást Dublinban és Corkban.

Keddtől tilos lesz a csehországi kórházak fekvőbeteg osztályainak, valamint a nyugdíjasotthonnak a látogatása - tájékoztatott Adam Vojtech egészségügyi miniszter.

Szlovákiában hétre emelkedett az új típusú koronavírussal diagnosztizált emberek száma. Peter Pellegrini kormányfő hétfőn bejelentette, hogy 14 napra betiltanak minden állami és önkormányzati kulturális és sportrendezvényt.

Görögországban hétfőig 84 esetet tartottak nyilván az egészségügyi minisztérium adatai szerint. A mitilíni kórház közölte, hogy egy leszboszi görög nő, aki korábban Izraelben és Egyiptomban járt, szintén megfertőződött. (MTI/AFP/Reuters/AP/dpa)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!