Helyezkedések a szerbiai választások előtt: Új szövetségek a régi vezetőkkel

(Fotó: RTV)

2020. február 11. [20:51]

Az előttünk álló tavaszi választásokon a szerbiai politikai színtéren jelen lévő vezető pártok küzdenek majd a polgárok szavazataiért, köztük néhány „régi‟ párt és vezető, de ezúttal új koalíciókban, új politikai partnerekkel.

A szavazócédulán idén áprilisban is szerepel majd Aleksandar Vučić, Ivica Dačić, Vojislav Šešelj, Čedomir Jovanović, Nenad Čanak, talán még Zoran Živković neve is.

A kormányzó Szerb Haladó Párt a sajtóértesülések szerint az Aleksandar Vučić neve alatti listán idén jelentősen rövidebb névsorral áll majd ki a választásokon, az állítások szerint ugyanis a párt helyet ad a Szocialista Mozgalomnak és a Szerbia Ereje Mozgalomnak, de talán nem kap helyet a Szerb Néppárt, a Szerb Megújhodási Mozgalom és a Népi Parasztpárt.

A Szerbiai Szociáldemokrata Pártról szólva, annak elnöke Rasim Ljajić elmondta: reméli, hogy nagyon hamar meg tud állapodni a Szerb Haladó Párttal a választásokon való közös részvételről.

A végleges lista valószínűleg a hónap második felében lesz ismert. A Szerbiai Szocialista Párt és az Egységes Szerbia, valamint azok vezetői, Ivica Dačić és Dragan Marković Palma továbbra is kitartanak egymás mellett. A választásokon is közösen vesznek részt, amit már a tavalyi év végén közöltek is, de azt egyelőre nem tudni, hogy koalícióra lépnek-e a haladókkal.

Ugyanakkor néhány szövetség és koalíció nem állta ki az idő próbáját, nem is tartották meg a közösen kitűzött politikai célokat, sem a politikai harcok módszeréhez történő hozzáállást.

Így hullott szét a Čedomir Jovanović vezette Liberális Demokrata Párt (LDP), a Boris Tadić vezette Szociáldemokrata Párt (SDS) és a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga alkotta koalíció, amely a legutóbbi parlamenti választásokon még közösen vett részt.

Így a Čedomir Jovanović és a Nenad Čanak vezette pártok új társaságban fogják megmérettetni magukat a tavaszi választásokon, míg Boris Tadić a választások bojkottálása mellett döntött.

Ezeknek a pártoknak az aduásza a pártvezetők nevében van, akik most új politikai szövetségek után kutatnak, akár ideiglenes egyezség után is a gyengébb politikai partnerekkel.

A Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga bekapcsolódott a Vajdasági Frontba, amelyet a Vajdasági Párt, a Vajdasági Horvátok Demokrata Szövetsége (DSHV), a Vajdasági Liberális-Demokrata Mozgalom, az Együtt Vajdaságért alkotnak, és amelyek közösen lépnek fel azokkal a pártokkal, amelyek Európát támogató politikát folytatnak az európai blokkon belül.

Ebben a blokkban benne van még a Modern Szerbia Párt, a Polgári Demokratikus Fórum, a Szabad Pancsova, a Montenegrói Párt, a Román Párt és a V21 Fórum.

Az időt és a politikai változásokat nem élte túl a Dveri-DSS koalíció sem, így a Dveri, amelynek kulcsfontosságú pontokban megegyezett a politikája a DSS-ével, csatlakozott a Szövetség Szerbiáérthoz, vezetője, Boško Obradović pedig Dragan Đilashoz (SSP), Vuk Jeremićhez (NS), Nebojša Zelenovićhez (ZZS) és Zoran Lutovachoz (DS), akik már bejelentették a választások bojkottálását.

A DSS, amely valószínűleg részt vesz a választásokon, habár a végleges döntést még nem hozta meg, egy új mozgalommal, a Metla2020-szal történő egyesülésben látja a jobb választási eredményeket. Ezt a mozgalmat egyébként a tavalyi év végén hozta létre Miloš Jovanović, a DSS jelenlegi elnöke.

Vojislav Šešelj, a Szerb Radikális Párt vezetője, aki a 90-es évek óta jelen van a politikában, továbbra is a jobboldal vezető helyén áll, amelyet csak Boško Obradović sodorhatna veszélybe, de arra ezúttal nem lesz alkalom a bizonyításra. Šešelj a választásokon egyedül vesz részt, és személyiségének politikai erejére számít.

Az elmúlt időszakban felbukkant mozgalmak és szövetségek között az Egy az ötmillióból vesz részt a választásokon. Mivel egy olyan egyesületről van szó, amely az Egy az ötmillióból nevű mozgalomból jött létre, melyet sok tagja hagyott el, még nyitott kérdés, hogy ezek a fiatalok kivel és hogyan indulnak a választásokon.

Itt van még mintegy 70 különféle politikai csoportosulás egész Szerbia területéről, valamint a DS, az LDP, az URS és az SDS egykori vezetői, akik a Szerbia 21 nevű szervezet köré csoportosultak és készen állnak, hogy részt vegyenek a választásokon. A döntést azonban még nem hozták meg.

Közülük egy vezető neve sem emelkedik ki, de választásokig még van elegendő idő és lehetőség, hogy mindez megváltozzon, és hogy partnereket találjanak maguknak. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!