Budapesten találkozik a világ magyarsága

Potápi Árpád János szerint még soha nem volt ilyen erős a kapcsolatunk a diaszpórával

Potápi Árpád János
Potápi Árpád János (Fotó: Teknős Miklós)

2019. november 8. [15:40]

Magyar-magyar kérdésekről, a nemzetpolitika területén elvégzett munkáról és a következő évek feladatairól egyeztetnek a határon túli és anyaországi politikusok, szervezetek a Magyar Diaszpóra Tanács és a Magyar Állandó Értekezlet jövő heti ülésein. – A külhoni magyarság felemeléséhez erős Magyarországra van szükség, amelyre fel lehet nézni – jegyezte meg ennek kapcsán Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár.

– Jövő csütörtökön Budapesten tartja soros ülését a Magyar Diaszpóra Tanács (MDT), amely 2011-ben jött létre, így ez a kilencedik alkalom, hogy a világ minden tájáról hazánkba várjuk a magyar közösségek, szervezetek veze­tőit – erről beszélt a Magyar Nemzetnek a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkára. Potápi Árpád János kiemelte: a magyar kormány politikája az utóbbi években jelentősen megváltozott. A kabinet szövetségeseket lát a világon szétszórtságban élő magyarokban, akiket a magyar nemzet elválaszthatatlan részének tekint. – Szerte a világon 2-2,5 millió magyar, illetve magyar származású ember él, akik kötődnek identitásukban, nyelvükben, hagyományaikban Magyarországhoz. Ezért hoztuk létre a Magyar Diaszpóra Tanácsot, hogy ezek a honfitársaink első kézből értesüljenek a magyarországi eseményekről, a kormány elvégzett munkájáról és a következő évek programjairól – tette hozzá az államtitkár.

Idén 110 szervezetet hívtak meg az MDT ülésére, összesen 34 országból. Az elmúlt éveket értékelve az államtitkár elmondta: jelentős előrelépés történt az anyaország, a magyar kormány és a diaszpóra kapcsolatában, amely soha nem volt még ilyen erős. Több mint kétszáz szervezettel napi kapcsolatban vannak az egyes programokon keresztül, mások mellett a Kőrösi Csoma Sándor-program ösztöndíjasai segítségével. – A tanács idei ülésén két évre megválasztják a régiós elnököket, ők részt vehetnek a Magyar Állandó Értekezlet (Máért) másnapi ülésén is, amelyet hagyományosan szintén Orbán Viktor kormányfő nyit meg – fogalmazott a politikus.

November 15-én tartják a Máért ülését, ahová a Kárpát-medencei magyar és az anyaországi parlamenti pártok képviselői kapnak meghívást. – Az ülésen Orbán Viktor miniszterelnök beszámol az elmúlt év eseményeiről és a következő esztendők feladatairól – jegyezte meg Potápi Árpád János. Hozzátette: az elmúlt években nagyon sok eredményt tudnak felmutatni a magyar közösség és a kormány kapcsolatában. Komoly eredménynek tartja, hogy a határon túlra juttatott támogatások mértéke az elmúlt tíz évben megsokszorozódott. – Az intézményrendszerünket jelentősen megszilárdítottuk a Kárpát-medencében, ideértve a bölcsődéket, óvodákat, az általános és középiskolákat, valamint a felsőoktatási intézményeket. Ebből a szempontból a Kárpát-medence egységes tér, az oktatás egy részét is a magyar kormány finanszírozza – mutatott rá a nemzetpolitikai államtitkár.

A politikus kiemelte azt is, hogy a XX. vesztes évszázad volt a magyarság szempontjából, és azon kell dolgozni, hogy a XXI. évszázad győztes időszak legyen. Szavai szerint manapság egyre inkább előny magyarnak lenni a Kárpát-medencében, mind oktatási, mind kulturális és gazdasági téren. Ehhez pedig kell egy erős Magyarország, amelyre fel lehet nézni.

Borsodi Attila (Magyar Nemzet)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!