Hét szerb utazási iroda maradt engedély nélkül

A polgárok kávézókban és benzinkutakon fizették be az utazásokat

(Fotó: 021.rs)

2019. október 8. [12:31]

Betűméret:                     

Az idei turisztikai idényre úgy emlékeznek majd, mint az egyik legnyugodtabbra, hiszen az utasok a legkevesebb feljelentést és panaszt tették.

Az előző évekhez képest, amikor 13-15 idegenforgalmi ügynökségtől vonták meg a működési engedélyt, idén csupán hét esetben került erre sor.

A legtöbb problémát az alügynökségek okozták, amelyek nem utalták át a turisták által befizetett pénzt az utazás szervezőinek. Voltak azonban olyan esetek is, amikor a polgárok az utazást benzinkúton vagy kávézóban fizették ki egy-egy ügynöknek ahelyett, hogy ellátogattak volna az utazási irodába. A legdrasztikusabb esetek a belgrádi Holliday time és az újvidéki Jurešić travel vállalatnál történtek.

A tavalyi év katasztrofális idegenforgalmi idénye után, amikor több nagyobb utazási iroda ment tönkre és több száz turista nem tudott elmenni nyaralni vagy hazajönni a nyaralásról, a turisztikai felügyelők idén nyáron 389 esetben ellenőrizték le az ügynökségeket. Tavaly 853 feljelentés érkezett a felügyelőséghez, nem számítva a SAB travel mintegy 2.200 utasának panaszát.

„A problémák jelentős mértékben csökkentek, a legtöbb esetben pedig azért vontuk meg a működési engedélyt, mert az ügynökségek nem vállaltak garanciát az utazások iránt. A tavalyi év nagyon specifikus volt, és nagyon sok utazásszervező nem írta alá az utazásról szóló szerződéseket, amely miatt csökkent az ügynökségek tekintélye. Végül minden rendben volt, a pénzt pedig az utasok többsége visszakapta”, mondta Vera Božić Trefalt, az idegenforgalmi felügyelőséggel megbízott segédminiszter.

Érdekes azonban, írja a Novosti, hogy idén egyedül a leskovaci Serbona travel mondta le a megbeszélt utazásokat, és nem térítette meg a pénzt idejében. A sajtóban viszont olyan hírek keltek szárnyra, hogy a tönkrement ügynökségek tulajdonosai más neve alatt nyitottak meg új ügynökségeket.

„Vannak különféle értesülések, de minden bejelentésre reagálunk. A felügyelőség tudomására jutott, hogy Stevan Budžić, a Magdalena travel tulajdonosa egyben a korábbi SAB travel tulajdonosa is. Amikor a felügyelők kiszálltak a terepre, akkor megállapították, hogy a férfinak nincs köze az adott ügynökséghez”, magyarázta Božić Trefalt.

Az új idegenforgalmi törvény szigorította az engedély megszerzésének feltételeit, többek között rangsorolta az engedélyeket és bevezette a letétet is. A tavalyi év eseményei miatt csökkent az utazási irodák száma, így az most 500 körül mozog. A felügyelőség szerint az utazást szervező ügynökségek idén sokkal felelősségteljesebben viselkedtek a közvetítő vállalatokhoz képest, viszont az alügynökök problémát jelentettek.

„Idén a közvetítők rosszabbul teljesítettek, mint az előző években. Pénzt vettek át az utasoktól, de azt nem fizették be az utazást szervező vállalatnak. Ezt a belgrádi Holliday time és az újvidéki Jurešić travel vállalat tette meg, így működési engedély nélkül maradtak”, tette hozzá Božić Trefalt. (Novosti)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!