Egyre népszerűbb a német nyelvtanulás Vajdaságban

Mihael Plac

2019. szeptember 11. [13:21]

„Bármennyire is büszkék vagyunk arra, hogy egyre több fiatal választja a német nyelvtanulást, tisztában vagyunk azzal is, hogy nagyobb részük a kivándorlás miatt dönt a német nyelv mellett”, nyilatkozta a Szabad Európa Rádiónak Mihael Plac, a Német Nemzeti Tanács elnöke.

Több mint tíz évvel ezelőtt nyílt meg Szabadkán az első német nyelvű óvoda, és már a következő évben megnyitották az első kétnyelvű osztályt az Október 10. Általános Iskolában, ahol a tantárgyak egy részét németül, a másik részét anyanyelvükön tanulhatták a diákok. Ma az ilyen osztályok és a német nyelvtanulás iránt sokkal nagyobb az érdeklődés.

Mihael Plac elmondta, hogy Vajdaságban 22 általános iskolában és 11 gimnáziumban tanulják a német nyelvet. Sokkal több településen választják a tanításban első idegen nyelvnek a németet.

Mindemellett Németország a legnépszerűbb úti cél a fiatalok, de az idősebbek körében is a biztos egzisztencia keresésekor.

Egyes bánáti iskolákban ezt azzal magyarázzák, hogy a szülők választatták a német nyelvet gyermekeik számára, mivel azt szeretnék, ha könnyebben boldogulnának majd az Európai Unió országaiban.

„Szülőként nehéz így gondolkodni, de sajnos a tapasztalatunk arra tanított bennünket, hogy mindenre készen kell állnunk”, véli a nagybecskereki Pálfi László.

Szabadkán a szülők továbbra is kétnyelvű óvodába küldik a gyerekeiket, azok a diákok pedig, akik elsőként iratkoztak két tannyelvű tagozatra (magyar és német, illetve szerb és német nyelven) már kijárták az általános iskolát. A tavalyi évtől megváltozott azonban a német nyelv tanulásának formája, közölte Kornelia Dobo, a szabadkai Maria Theresiopolis Német Egyesület elnöke, aki egyben a Német Nemzeti Tanács oktatással megbízott tagja is.

„Az oktatási minisztérium megszüntette a két tannyelvű oktatást elsőtől negyedik osztályig, és most vákuum keletkezett, illetve egy csomó kérdés merült fel, hogy mi lesz azokkal a gyerekekkel, akik a bilingvális óvoda után két tannyelvű általános iskolai osztályba iratkoztak. Mi, a Német Nemzeti Tanács egy érdekes megoldással álltunk elő, amelyet eddig nem alkalmaztak. Ez pedig egy ügyviteli-műszaki megállapodást jelent az Október 10. Általános Iskolával. Pályáztunk a német külügyminisztériumnál, hogy támogassa anyagilag heti két óra megtartását a négy alsós osztályba járó diákok számára. Ez jó gyakorlatnak bizonyult, ezért reméljük, hogy idén is folytatódni fog a program”, monda Dobo.

Időközben azonban az állam is rájött arra, hogy szükség van a német nyelvi órák támogatására, míg a nemzeti tanács azon dolgozott, hogy a német nemzeti kultúra elemeivel együtt vezesse be a német nyelv oktatását, mint választható tantárgyat, tette hozzá Dobó, aki elmondta azt is, hogy ezt az első és a második osztályosok számára hagyták jóvá.

Ötödiktől nyolcadik osztályig folytatódik a bilingvális oktatás, igaz, megváltozott formában, ugyanis a káderhiány okoz problémát.

Vajdaság sok középiskolájában választják a németet mint első idegen nyelvet, ami a korábbi évtizedekben ritkaságnak számított.

„Mivel a zombori gimnázium eleget tesz a feltételeknek, így a diákok egy ilyen tanulási program után letehetnek egy nyelvvizsgát, amely egy nemzetközileg elismert vizsga”, mondta a Német Nemzeti Tanács elnöke.

A hivatalos nyelvtanulás mellett a különböző német egyesületek is biztosítják már a nyelvtanulási lehetőséget. (SZER)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Óbecsei
2019. 09. 12. [ 07:17 ]

Jól értem, talán a németeknek el sem kellet volna innen menni. Tönkre mennitük nélkülük. Ez volt az igazi bosszú.