Zűrzavar a Donald Trump megjegyzéseit elítélő demokraták körében

 Nancy Pelosi házelnök hosszú ideig nem volt ura a helyzetnek
Nancy Pelosi házelnök hosszú ideig nem volt ura a helyzetnek (Fotó: news.yahoo.com)

2019. július 17. [18:18]

Betűméret:                     

Zűrzavar uralkodott el a Donald Trump megjegyzéseit elítélő demokraták körében - majd az egész képviselőházban - kedden, amikor szavaztak a Donald Trump Twitteren közzétett megjegyzéseit elítélő határozatról. Elemzők szerint Trump durva stílusa akár politikai számításból is fakadhat

Szokatlan felfordulás, zsivajgó lárma és kiabálás kísérte az amerikai képviselőház kedd délutáni, illetve esti szavazását. A törvényhozók azt a határozatot vitatták meg, amely elítélte Donald Trump legutóbbi, szerintük rasszista Twitter-bejegyzéseit. A határozatot végül 240:187 arányban el is fogadták, igaz, a republikánus képviselők közül csupán négyen voksoltak együtt a demokratákkal. Azokról a mikroblog-bejegyzésekről van szó, amelyeket Trump vasárnap és hétfőn tett közzé, és a kormány munkáját kritizáló négy demokrata párti képviselőnőt bírálva, a többi között azt írta, hogy "ha nem érzik jól magukat az Egyesült Államokban, el is mehetnek, akár abba az országba, ahonnan jöttek".

A képviselőházi teremben évtizedek óta nem látott jelenetek zajlottak le. Nancy Pelosi házelnök hosszú ideig nem volt ura a helyzetnek. Otthagyta a pulpitust - ahonnan irányítania kellett volna a voksolás menetét -, és belevetette magát a vitába: a neki kiabáló képviselőknek visszakiabált, és "rasszistának" nevezte az elnök mikroblog-bejegyzéseit. Ezzel még a saját párttársai szerint is megsértette a házszabályt.

A házszabály ugyanis nem teszi lehetővé, hogy az Egyesült Államok elnökét a nyilvános vitákban "rasszistának" minősítsék. Ez így van Thomas Jefferson elnöksége (1801-1809) óta. Miközben a republikánusok összeültek, hogy megvitassák a házszabálysértést, demokrata politikusok azt kiáltozták, hogy a házszabályoknak nincs jelentőségük. De a demokraták egymást is élesen bírálták.

Mindez így zajlott több mint két órán keresztül, közben Nancy Pelosinak el kellett mennie egy külügyi tanácskozásra, és feladatát átmenetileg Emanuel Cleaver demokrata politikus vette át. Ő felindultságában odavágta az asztalhoz a házelnöki kalapácsot és kiviharzott az ülésteremből. Steny Hoyer, demokrata frakcióvezető lépett elő, hogy ellássa a házelnöki teendőket, és bejelentette, hogy Nancy Pelosi megsértette a házszabályt, így az általa megfogalmazott határozat szövegét meg kell változtatni. A szabálysértés miatt Pelosi kedden már nem is kaphatott szót. Ilyesmi 1984 óta nem fordult elő a Capitoliumon.

A hangos vita a Politico című lap tudósítója által bizarrnak nevezett jelenettel zárult: a határozatot végül úgy fogadták el, hogy egy írnok olvasta fel a "rasszista" kifejezést tartalmazó szöveget.

Donald Trump a Fox televízió értesülései szerint elégedetten szemlélte a káoszt.

Elemzők szerint az elnöknek lehet is oka az elégedettségre. Sikeresnek látszik az a stratégiája, hogy részben zűrzavart és vitát keltsen a Demokrata Párton belül, részben pedig "ráégesse" a demokratákra a békétlenség és a szélsőségesség bélyegét.

Vajon csak indulatból fakad-e Donald Trump amerikai elnök stílusa a közösségi médiában? - teszi fel a kérdést egyre több elemző.

Pat Buchanan politikai kommentátor és író - aki korábban Richard Nixon, Gerald Ford és Ronald Reagan elnökök tanácsadója is volt -, a voksolás napján azt írta: a Trump Twittereiről szóló szalagcímek a sajtóban elfedik a mélyebb történetet.

Buchanan azt állítja: mikroblog-bejegyzéseivel Trump szándékosan ébren tartja az érdeklődést a demokraták radikális képviselői és cselekedeteik iránt. Az általa támadott négy képviselőnő - Alexandria Ocasio-Cortez, Ilhan Omar, Rashida Tlaib és Ayanna Pressley - ugyanis Buchanan szerint az 1960-as évek radikálisaira emlékezteti és elriasztja az amerikaiak többségét, és nemcsak nyelvezetükkel, hanem azzal is, hogy olyan témákat feszegetnek, amelyeket a társadalom többsége már régen lezártnak gondol.

A szerző idézte Alexandria Ocasio-Cortezt és tanácsadóját, Saikat Chakrabartit, valamint az afroamerikai Ayanna Pressleyt.

A Puerto Ricóból érkezett felmenőkkel rendelkező Ocasio-Cortez a napokban azzal vádolta meg az őt és kolléganőit stílusuk miatt rendre utasító Nancy Pelosit, hogy "az újonnan megválasztott színes bőrű képviselőnőket" támadja. Saikat Chakrabarti azért bírálta Sharice Davids demokrata képviselőnőt, mert megszavazta a Pelosi által is támogatott 4.6 milliárd dollárt biztosító törvényt a déli határok válságos helyzetének enyhítésére. A tanácsadó szerint ezzel "lehetővé tette egy rasszista rendszer működését".

Ayanna Pressley pedig a napokban egy konferencián azt mondta saját pártjáról és tagjairól: "nincs többé szükségünk olyan barna arcokra, akik nem akarnak barna hangon megszólalni, és nincs többé szükségünk olyan fekete arcokra sem, akik nem akarnak a feketék hangjai lenni".

Ezeknek az újdonsült politikusoknak a megnyilvánulásai, Trump alkotmányos elmozdításának állandó követelései berzenkedést keltenek a Demokrata Párton belül is, és a párt vezető személyiségei - köztük Nancy Pelosi - attól is tartanak, hogy a párt más kérdésekben is túlságosan balra tolódik. A feszítő nézetkülönbségek a napokban a nyilvánosság előtti összeszólalkozásban csúcsosodtak ki: Nancy Pelosi rendre intette Ocasio-Cortezt.

E politikusok többé-kevésbé folyamatos bírálatával Donald Trump - az elemző szerint - a saját táborát is erősíti, felvillanyozza. Sőt: mivel úgy jeleníti meg őket, mint a Demokrata Párt meghatározó arcait, ezzel a Republikánus Pártot a a politikai középen helyezi el.

Larry Sabato, a Virginia Egyetem politológus-professzora az amerikai közszolgálati rádióban (NPR) azt fejtegette: Donald Trump nagyon jól tudja, hogy mit miért tesz. A tudós szerint meglehet, hogy az elnök mikroblogjainak stílusa sem csupán indulatból fakad.

Járai Judit (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!