Tájépítészek kalákában

Magyarkanizsán és Ilonafalván rendezik meg a III. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kalákát

A Baráthok kútja
A Baráthok kútja (Fotó: Ars Topia)
A pavilon még építés közben
A pavilon még építés közben (Fotó: Facebook)
Hajdú László és Vígi László
Hajdú László és Vígi László (Fotó: Németh Ernő)
A munkaakció helyszíne
A munkaakció helyszíne (Fotó: Google Maps)

2019. június 20. [17:19]

Betűméret:                     

A kaláka közös munkát jelent. Önkéntes, segítő szándékú alkalmi összeállás nagyobb horderejű munkák, például aratás vagy házépítés elvégzésére. A kaláka szó azonban jelentheti az elvégzett munka utáni vígasságot is. A szó mindkét jelentésére lesz majd példa a jövő héten Magyarkanizsán, illetve a községhez tartozó Ilonafalván (Vojvoda Zimonjićon).

A Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület, valamint az Ars Topia Alapítvány szervezésében kerül sor a III. Vajdasági Fürdő- és Közösségépítő Kalákára, amely idén június 23-ától 30-áig tart. Ilonafalva határában, a Baráthok kútjánál kiépített fürdő létesítményeit fejezik be, de a munka mellett számos művelődési eseményre is sor kerül. Várják azok jelentkezését, akik más vajdasági községekben szeretnének kalákákat szervezni.

Vígi Lászlót, a Wemsical Serbia Ifjúsági Kulturális Egyesület elnökét és Hajdú Lászlót, a projekt főkoordinátorát kérdezzük a közelgő eseményről.

- Három kalákát szerveznek az idei nyáron a Kárpát-medencében. Július elején a felvidéki Egyházasbáston, utána az erdélyi Sepsikőröspatakon, s mindezeket megelőzően, a jövő héten itt Vajdaságban, Ilonafalván. Nálunk ez lesz a harmadik kaláka. Mit is kell tudni erről az akcióról? – kérdezem elsőként Vígi Lászlót.

- 2016-ban rendeztük meg az első kalákát a nagyon jól működő magyarországi és erdélyi példák alapján. Fűzépítő-, valamint Fürdő- és Közösségépítő Kalákákat rendeznek a budapesti Ars Topia Alapítvány segítségével.

- Az idén a 2016-ban megálmodott és megépített Baráthok kútját építjük tovább, illetve annak a melléképületeit – kapcsolódik be a beszélgetésbe Hajdú László. - Ez eredetileg egy csordakút volt, ahol a gulyások itatták az állataikat. Három évvel ezelőtt építettünk a kúthoz két kisebb ikermedencét. Kettéválasztottuk a kút vizét. Az egyik ág továbbra is az itatóba folyik, a másik a medencéket táplálja. Építettünk továbbá egy úgynevezett tükörpavilont. Ennek az a lényege, hogy a nádtető egy helyen lyukas, a felülről érkező napfény a pavilon alján lévő vízben visszatükröződik, s fényjátékot vet a nádtető belső felületére. Az idén egy pallóút készül ide, hogy bárki be tudjon menni a pavilonba, a pavilont pedig stéggé alakítjuk át olyan faanyagok felhasználásával, amelyek nem igényelnek minden évben újrafestést. Magáról a kalákáról meg azt okvetlenül el kell mondani, hogy nekünk ez a munka nem esik nehezünkre, mert közben nagyon jól érezzük magunkat.

- A fürdő az elmúlt csaknem három évben mennyire tudta betölteni a szerepét? Kint van a hatalmas járás közepén. Szoktak-e ott lenni fürdőzők?

- Szoktak, mert láttuk – bólint Vígi László. – Voltak olyanok, akik Ilonafalváról származtak el, már Újvidéken, Belgrádban vagy máshol élnek, s a fürdő megépülésének a hírére hazalátogattak, hogy megnézzék. Mindenkinek nagyon tetszik a létesítmény. Nagyon szeretnénk kikérni a helybeliek véleményét, hogy vajon ők hogyan látják a fejlődési lehetőségeket most, hogy a kút megépült. Reméljük, hogy a Baráthok kútját községi és regionális szinten is minél többen megismerik és megszeretik.

- Itt el kell mondani, hogy 2015-ben, amikor elkezdtünk beszélgetni a kútról, már akkor kikértük sok helybeli véleményét. Az volt a cél, hogy az alulról jövő kezdeményezéseket is meghallgassuk – veszi vissza a szót Hajdú Laci. – Már akkor az az álláspont alakult ki, hogy nem egy turisztikai központot szeretnénk ott létrehozni, hanem egy olyan fürdő- és pihenőhelyet, ahol az arrafelé kirándulók megállhatnak, megpihenhetnek, felfrissülhetnek. És ez valóban így is működik! A magyarkanizsai természetjárók is többször kirándultak a kúthoz, bekenték magukat gyógysárral, majd lemosták magukat és mentek tovább. A célunk az, hogy rendezett legyen a kút, s a helyiek, valamint azok, akik szeretik ezt a szikes pusztát azt érezzék, hogy mi is arra törekszünk, hogy megmaradjon ott a béke és a nyugalom.

Vígi Laci szeretné, ha ragadós lenne a magyarkanizsai példa.

- Nagyon örülünk, hogy sokan eljönnek megnézni, hogyan működik a kaláka. Szeretnénk, ha ez a munkaforma más községekben, más közösségekben is gyökeret eresztene. Ha mások is, saját kreatív ötleteikre és vízforrásaikra támaszkodva, alkotnának egy ilyen létesítményt.

- Hétfőn kezdődik a kaláka és vasárnapig tart. A bázis Magyarkanizsán lesz, a Tisza partján, a Cserkésztáborban. Innen mentek majd Ilonafalvára. Lehet még jelentkezni, ha valaki részt szeretne venni az akcióban esetleg csak azért, hogy lássa, hogyan kell egy ilyen kalákát megszervezni?

- Mindenféleképpen lehet jelentkezni és várjuk is a jelentkezéseket - bólint Hajdú László. – Lehet hívni akár engemet is a 065/973-0902-es telefonszámon, vagy lehet érdeklődni a kalakaznijo@gmail.com e-mail címen. A csapat megvan, s megvan a munkafeladatok leosztása is, de bárki, ha szeretne eljönni oda, vagy csak egyet kirándulni, megnézni, hogy folyik a munka, vagy ha az érdekli, hogy mi az az organikus tájépítészet, hogy lehet a tájban úgy építkezni, hogy a helyi anyagokat, s a helyi táji sajátosságokat figyelembe vegyük, a tájba nem belenyúlva, de mégis változtatva rajta, akkor szívesen várjuk. Reggel 6-tól este 6-ig leszünk kint a Baráthok kútjánál, aki viszont csak az esti órákban ér rá, azokat szívesen látjuk az esti programjainkon.

- Hányan vesztek részt a kalákában és honnan jönnek a fiatalok? – kérdezem Vígi Lacit.

- Magyarországról és a Kárpát-medence más régióiból jönnek főleg magyar anyanyelvű tájépítészek, ők már ennek a közösségnek a tagjai. Azok, akik aktívan fognak dolgozni, az olyan 25-30 személy. Ahogy Laca is mondta, azok is eljöhetnek, akiket a kalákázás folyamata érdekel. Várjuk a donációkat is. Anyagilag is lehet a munkánkat támogatni, de szívesen fogadunk élelmiszereket is: lekvárt, mézet, zöldségféléket, gyümölcsöt, amit el tudunk fogyasztani. Az ilyen támogatásnak is nagyon örülünk.

Az utolsó szó jogával Hajdú László szeretne élni.

- A kaláka célja az is, hogy felhívjuk a figyelmet arra, hogy a járás megérdemli azt, hogy védettséget kapjon. Ez a folyamat már el is indult a Palics-Ludas Közvállalatnak köszönve és az újvidéki Természetvédelmi Hivatalnak. Egyébként az egész tábor folyamán is figyelünk a környezettudatosságra, tehát nem használunk egyszer használatos poharakat, evőeszközöket, de még a dobozos sört is elfelejtjük egy hétre.

Aki meg szeretné tekinteni a munkát, az a mellékelt térkép alapján könnyen megtalálhatja Ilonafalva határában a Barátok kútját. Gazdag a kísérőrendezvények sora is, amelyeket Magyarkanizsán tartanak. érdemes mindkét helyszínre ellátogatni!

A FELÚJÍTÓ KALÁKA ESTI KÍSÉRŐPROGRAMJAI:

Június 23.

18.00 Érkezés, barátkozás, beszélgetés, ismerkedés, tábortűz. Helyszín: Cserkésztelep.

Június 24.

20.00 Rövid filmek estéje. Levetítjük Iván Attila „Csodakút” c. filmjét, és Fejős Csilla „Angyali kismenyasszonyok” c. filmjét, majd beszélgetünk az alkotókkal. Helyszín: Cserkésztelep.

Június 25.

20.00 Hajókázás a Tiszai Tangóval, a Majom-sziget megkerülése. Indulás: Cserkésztelep.

Június 26.

20.00 Valkay Zoltán magyarkanizsai építész előadása: Pásztorélet, pásztorépítmények a múltban

21.00 Kerekasztal-beszélgetés és lakossági fórum "A Járás és a Baráthok kútjának jelene és jövője" témakörben. Helyszín: Cserkésztelep.

Június 27.

20.00 dr. Fejős Sándor magyarkanizsai történész előadása: A kanizsai gyógyfürdő története. Helyszín: Cserkésztelep

Június 28.

20.00 III. Fonó Klub: Táncoktatással egybekötött táncház. Muzsikál: Csörömpölő zenekar. (A program a Modern Folking projekt részeként, az Interreg–IPA Magyarország–Szerbia Határon Átnyúló Együttműködési Program résztámogatásának köszönhetően valósul meg. A projekt lebonyolítói a Katolikus Ifjúsági Alapítvány, a Dombos Egyesület és a Wemsical Serbia Ifjúsági és Kulturális Egyesület. Projektazonosító: HUSRB/1602/31/0230) Helyszín: Ifjúsági Otthon

Június 29.

19.00 Ózsvár Péter keramikus „Tófenék-mellék” kiállításrészlet, 20.00 Közös (együtt)gondolkodás és tervek a jövőre. Helyszín: Cserkésztelep

Június 30.

14.00 Lovaskocsizás a Baráthok kútjához a Járáson keresztül. A Kút hivatalos átadása.

A programkezdések tájékoztató jellegűek, a munka, a visszaérkezés és a közös vacsora fényében változhatnak, de a Baráthok kútja Facebook oldalán közzéteszik a változásokat, illetve a szervezőktől lehet érdeklődni menet közben is. A program támogatói: Nemzeti Kulturális Alap, Magyarkanizsa Község Önkormányzata, Magyarkanizsa Helyi Közösség, Meta Terra Polgári Egyesület, Kós Károly Alapítvány, Országépítő Kós Károly Egyesülés, Pagony Táj- és Kertépítész Iroda.

Németh Ernő

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!