A szerbiai kivándorlók első számú úti célja Ausztria

Átlagosan 11 évet töltenek külföldön

(Fotó: Pixabay)

2019. június 11. [12:52]

Betűméret:                     

A kivándorló szerbiai polgárok többsége Ausztriába megy dolgozni és élni, a leghosszabb időt pedig Franciaországban, Svájcban és Németországban töltik, derült ki a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) és a Duna Transznacionális Program (DTP) közleményéből.

Szerbia már hagyományosan kibocsátó országnak számít, ahonnan a 90-es évek elejétől kezdve folyamatosan távoznak a fiatalok. A legtöbben Ausztriába vándorolnak, amely átvette a korábban dominánsnak számító Németország helyét.

Szerbia polgárai átlagosan 11 éve töltenek külföldön, viszont a tartózkodási idő hosszát tekintve Franciaország áll az első helyen, ahol átlagosan 14 évet élnek és dolgoznak a szerbiaiak, majd Svájc és Németország következik 12,8 évvel, míg Ausztriában átlagosan 12,4 évet töltenek, áll a közleményben.

A tengerentúli úti célok közül a leghosszabb időt Ausztráliában töltik (12,1 év), illetve Kanadában (10,4 év) és az Amerikai Egyesült Államokban (8,6 év).

Az idei év eleje óta a szerb kormány által létrehozott koordinációs testület figyeli a gazdasági migráció folyamatait. A testület tagjait több minisztérium képviselői, a munkaadók, a szakszervezetek, valamint a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia képviselői alkotják.

A 2011-es népszámlálás adatai szerint külföldi munkavállalással 313.411 személy tartózkodik az ország határain kívül. A következő népszámlálás 2021-ben lesz.

Az intézményes kapacitások és az együttműködés javításának projektjét, amely a fiatalok transznacionális migrációjának hatásával foglalkozik, az EU pénzeli. A projektben 19 partnerintézmény, statisztikai hivatal, tudományos intézet, egyetemi kar és helyi önkormányzat vesz részt Ausztriából, Németországból, Magyarországról, Szerbiából, Szlovéniából, Szlovákiából, Bulgáriából és Romániából. (Tanjug)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!