Agyszülemény vagy megalapozott feltételezés: Mi történt Milošević agyával?

Őrt álltak Milošević koporsójánál
Őrt álltak Milošević koporsójánál (Fotó: Getty Images)

2018. december 2. [20:07]

Betűméret:                     

Slobodan Milošević néhai szerb elnök földi maradványai a požarevaci családi ház udvarában vannak eltemetve, ám agya minden valószínűséggel Hágában maradt, írta a minap a BBC szerb nyelvű oldala. Valóság vagy agyszülemény? A belgrádi sajtó mindenesetre felkapta a témát.

A BBC-nek Milošević halála idején a hágai nemzetközi törvényszéken dolgozó személy is megerősítette azt, amiről évekig suttogtak a törvényszék folyosóin: a testet visszaadták a családnak, ám az agy a holland törvényszéki intézetben maradt Hágában.

Annak idején a börtöcellájában elhunyt Milošević testét felboncolták, majd a holttestet zárt koporsóban átadták a néhai szerb elnök fiának, Markónak, aki Moszkvából repült ezért Hágába. Az agy toxikológiai elemzéséhez azonban, amit a holland patológusok el akartak végezni, hosszabb idő kellett, ezért az agy az intézetben maradt. Egyes mérgek ugyanis gyorsan lebomlanak a szervezetben, de a nyomuk ott marad az agyszövetben, ezért ez az elemzés a halál körülményeit részletesen kivizsgáló eljárás része, állítja a portál. Christian Chartier, a törvényszék akkori szóvivője is határozottan megerősítette a BBC-nek, hogy Milošević testét 2006 márciusában az agy nélkül szállították Szerbiába.

Florence Hartmann, Carla del Ponte akkori hágai főügyész szóvivője hasonlóképpen nyilatkozott. “A szigorú holland törvények miatt nem tudtuk leellenőrizni, hogy Hágában csak az agy maradt-e, vagy egyéb testrészek, illetve szövetek is. Ilyen információt csak a holland vagy a szerb állami szervek, illetve a családtagok kaphatnak”, mondta.

A holland törvényszéki intézet szóvivője elzárkózott a választól. “Sajnos, nem adhatunk ki ilyen információkat az egyes esetekkel kapcsolatban, kivéve meghatalmazott jogi személyek kérésére”, mondta a BBC újságírójának, hozzátéve, “általánosságban az intézet megtarthat bizonyos mintákat további vizsgálatok, pl. toxikológiai elemzés céljából”.

Halál a cellában

Miloševićet 2006. március 11-én reggel a sheveningeni börtön cellájában holtan találták. A vizsgálat szerint természetes halált halt. Holttestét az őr találta meg, majd egy sikertelen újraélesztési kísérlet után értesítette a feletteseit, hogy a fogvatartott elhalálozott. Miután Paulus Falke, a börtön főorvosa is megállapította a halált, a cellát lepecsételték, a holttestet pedig elszállították a holland törvényszéki intézetbe (NPI), amely a világ legtekintélyesebbjének számít. (Ugyanezt az intézményt bízták meg a rejtélyes körülmények között elhunyt újságírónő, Dada Vujasinović halála körülményeinek kivizsgálásával is.)

Miután a nyilvánosságban elkezdődtek az azzal kapcsolatos találgatások, miszerint Miloševićet megmérgezték, a törvényszék elnöke részletes vizsgálatot rendelt el, amelynek eredményeit 2006 májusában tették közzé.

Miért halt meg Milošević?

A vizsgálati jelentés szerint Milošević reggel fél nyolc és nyolc között halt meg, valamivel több mint egy órával azelőtt, hogy az őr megtalálta. A patológusok megállapították, hogy a halált szívroham okozta, ami annak következménye, hogy a szerb elnök évekig küzdött magas vérnyomással és szíve bal kamrájának fala is meg volt vastagodva. A toxikológiai elemzés vérnyomáscsökkentő gyógyszer jelenlétét mutatta ki Milošević szervezetében, de nyugtatók nyomai is kimutathatók voltak, amelyeket nem orvos írt fel a részére. Ezek egyike sem idézhetett azonban elő szívrohamot, így a zárójelentés szerint természetes halálesetről volt szó. A vizsgálati jegyzőkönyvben teljesen kizárták az idegenkezűség lehetőségét, de azt is, hogy esetleg Milošević önkezével vetett volna véget életének. Azt viszont tényként közölték, hogy Milošević életmódjával hozzájárult a saját halálához: nem hallgatta meg az orvosok tanácsait, saját szakállára is szedett gyógyszereket, a diétát rendre visszautasította, dohányzott, kerülte a fizikai akitivitást, alkoholt is fogyasztott, amelyet lopva juttattak be a cellájába, áll a jelentésben, amely az egyes eseteket is felsorolja. Lopva bejuttatni hozzá ezt-azt nem volt nehéz, mert ügyvédei gyakran vittek neki nagy papírpaksamétákat, amelyeket az őrök nem vizsgáltak át alaposan. Így azután megtörtént, hogy pl. 2004-ben találtak a cellájában whiskey-t, altatót, nyugtatót. A gyógyszereket Szerbiában gyártották. Két évvel később ugyanezeket az orvosságokat találták meg egy Miša feliratú borítékban.

A vizsgálat kiderítette, hogy a gyógyszereket Dragoslav Ognjanović Miša ügyvéd vitte be, aki annak idején Miloševićet képviselte, s akit az idén a nyílt utcán lőttek agyon Belgrádban. A gyilkosság kivizsgálása még nem hozott eredményt.

Egy próbát megér: moszkvai gyógykezelést szeretett volna

A gyógyszerek, amelyeket a hágai orvosok írtak fel neki, kezdetben hatékonyak voltak, de a halálát megelőző hónapokban gyakran voltak neki látszólag megmagyarázhatatlan vérnyomás-ingadozásai, ezért – azt állítva, hogy Hágában nem kap megfelelő gyógykezelést – 2005 decemberében kérte, ideiglenesen küldjék oroszországi gyógykezelésre. Az őt megvizsgáló orosz orvosok csoportja is támogatta ebben. A törvényszék bírói tanácsa ezt azonban elutasította, annál is inkább, mivel egy vérvizsgálat során olyan antibiotikum nyomaira bukkantak, amely semlegesíti a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek hatását. Milošević fellebbezett, amiért nem mehetett Oroszországba, de meghalt, még mielőtt a fellebbezést megvizsgálták volna.

A “balkáni hóhér” halála után három nappal Moszkvából Hágába érkezett egy jogászokból és egy orvosokból álló csoport társaságában Marko Milošević, a szerb elnök fia, hogy átvegye apja holttestét. “Apám nem halt meg, apámat meggyilkolták”, állította már a reptéren az AFP újságíróinak a fiú. A továbbiakban azonban jobbnak látta, ha nem nyilatkozik.

Az orosz orvosok megnézték a boncolásról készült felvételt, s átvizsgálták a testet, mielőtt a cinkkoporsóba helyezték. A koporsót néhány óra múlva Belgrádba szállították, ahol Milošević barátai és munkatársai várták, de a fia már nem, mert ő visszament Moszkvába. Miután megérkezett a szerb fővárosba, Milošević koporsója egy éjszakát egy városszéli hullaházban töltött, ahonnan másnap néhány órára elvitték a szövetségi képviselőház előtt felállított ravatalra, majd Požarevacra szállították, ahol a családi ház udvarában el is temették. Hogy pontosan mit és mennyit temettek el a néhai elnökből, nem tudni. Az újrahantolást az állami szervek vagy a család kérhetné. Milošević fia, Marko és felesége, Mira Marković továbbra is Moszkvában vannak, ahol politikai menedékjogot kaptak. Lánya, Marija valahol Montenegróban él.

Ennyi a BBC története.

A Politika utánajárt, de csak név nélkül nyilatkozókra futott

A Politika napilap által megszólaltatott személyek, akik azonban nevük elhallgatását kérték, ostobaságnak nevezik mindezt, mondván, ha megállapították, hogy Miloševićet nem mérgezték meg, minek tartották volna meg az agyát, ha nem tartották meg pl. a máját. Vagyis, ha valamiből meg lehetett volna tudni, fennáll-e valamilyen gyanús körülmény, az nem az agy, hanem a máj.

A Politikának nyilatkozók szerint ez azoknak a legendáknak a sorát gazdagítja, amelyek szerint Milošević tovább éli a világát Moszkvában.

Zoran Stanković patológus, korábbi egészségügyi és védelmi miniszter szerint boncoláskor soha nem veszik ki az egész agyat. “Ha a fogvatartott börtönkörülmények között hal meg, a boncolás során a belső szervekből csak mintát vesznek kémiai és toxikológiai analízis céljaira. Testnedveket, vért, vizeletet és gyomortartalmat vizsgálnak, továbbá az agy, tüdő, máj, vese, szív, a vékony- és vastagbél mintáit. Ezeket általában 6-12 hónapig őrzik arra az esetre, ha további vizsgálatokra lenne szükség. Azután megsemmisítésre kerülnek”, mondta Stanković a belgrádi napilapnak. A Milošević agyáról szóló történettel kapcsolatban csak annyit jegyzett meg, hogy ilyen esetekben általában 100 gramm agyszövetet vesznek ki, mert többre egyszerűen nincs szükség.

Korabeli, 2006-ból származó hírek szerint Milošević halálát követően védőügyvédje kérte, hogy védence belső szerveit Moszkvába szállítsák annak kivizsgálására, hogy a volt elnököt nem mérgezték-e meg, de ezt a hágai törvényszék határozottan elutasította. Akárcsak azt a kérelmet, hogy magán a boncoláson orosz orvosok is részt vegyenek. Mire ők megérkeztek, addigra a boncolást éppen befejezték a hágai törvényszéki intézet, a belgrádi katonai orvostudományi akadémia (VMA) és a NATO szakembereinek részvételével, így megnézhették a boncolásról készült videófelvételt és fordulhattak vissza.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!