Šešelj, a mindenkori kedvenc ellenzéki

(Fotó: Blic)

2018. november 21. [21:21]

Betűméret:                     

Az összes elítélt háborús bűnös közül Vojislav Šešeljnek van legnagyobb reklámja Szerbiában, továbbra is ott ül a parlamentben annak ellenére, hogy hét hónappal ezelőtt Hágában jogerősen 10 év börtönre ítélték, mert 1992-ben üldözte a horvátokat és az elüldözésükre szólított fel Herkócán (Hrtkovci).

A hágai elítéltek egyre gyakrabban jelennek meg a nyilvánosság előtt az utóbbi két évben. Veselin Šljivančanin a Szerb Haladó Párt (SNS) gyűlésein szólalt fel Béskán (Beška), Vladimir Lazarević előadó volt a katonai akadémián, Nebojša Pavković a védelmi minisztérium támogatásával háborús naplót adott ki, Ratko Mladić élőben kapcsolódott egy nemzeti frekvenciával rendelkező televíziós csatornán. Mégis, a háborús bűnök relativizálásának kísérlete leginkább Šešelj parlamenti képviselőhöz köthető.

A radikálisok vezetője a parlamenti felszólalásait arra használja, hogy népszerűsítse a 90-es évek hírhedt politikáját. Mivel nem vették el tőle a mandátumát még fél évvel azután sem, hogy Hágában jogerősen elítélték, egyértelmű, hogy a hatalomnak szüksége van Šešeljre a parlamentben, ahol évek óta fenyegetőzik és sérteget.

Hágai elítéltként Šešelj a legközönségesebb módon támadta a képviselőket, a tisztségviselőket és a minisztereket is (Lončart, Zorana Mihajlovićot, Ljajićot). Még a képviselőkről szóló egyértelmű törvény, amely úgy rendelkezik, hogy „a hat hónapnál hosszabb börtönbüntetésre ítélt képviselőnek megszűnik a mandátuma‟ sem elegendő ok ahhoz, hogy Šešelj távozzon Szerbia parlamenti életéből.

Aleksandar Martinović, a haladók frakcióvezetője és a mandátumügyi bizottság elnöke több alkalommal elmondta: nincsenek meg a feltételek, hogy elvegyék a radikálisok vezetőjének mandátumát.

A közvélemény szerint három értelmezése létezik annak a törvénynek, amely miatt Šešelj képviselő maradhat. Az egyik szerint még az előtt választották meg képviselőnek, hogy elítélték volna Hágában. A másik értelmezés szerint már letöltötte büntetését, a harmadik szerint pedig mindenkiből lehet képviselő, aki már letöltötte a büntetését, mert azután teljes jogú polgárrá vált.

Božidar Prelević ügyvéd szerint Šešelj mint elítélt háborús bűnös nem lehet parlamenti képviselő.

„Ha a törvényhozó szeretett volna különbséget tenni az elítélt bűnös meg aközött a bűnös között, aki letöltötte büntetését, akkor az benne lenne a törvényben. De egyszerűen egyetlen komoly parlamentben sem képzelhető el, hogy háborús bűnös képviselő legyen. Ha úgy tetszik, ez etikai kérdés”, hangsúlyozta Prelević, aki szerint nagyobb gond az, hogy Šešelj miatt az egész parlament méltatlanná válik, miközben a parlament őt méltónak tartja a képviselői tisztségre.

Cvijetin Milivojević politológus szerint a radikálisok vezetőjére annyira van szüksége a hatalomnak, mint a levegőre.

„A polgárok kétharmada, akik az SNS-re szavaztak, eredetileg a Szerb Radikális Párt (SRS) és a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) szavazói voltak Milošević idejében. Ők azok a polgárok, akik hittek abban, hogy az aktuális hatalom garantálja majd Koszovó maradását Szerbiában. Ezért nem akarnak szembe szállni a haladók Šešeljjel, mert ő képezik a szavazóik forrását”, magyarázta Milivojević.

A politológus szerint azt sem szabad elfelejteni, hogy Šešelj még a 90-es években bebizonyította, hogy „konstruktív ellenzék” és „a kedvenc ellenzéki”.

„Mindig jól jön a hatalomnak, ha van egy ún. tartalék mankója vagy védelmező fegyvere a valódi ellenzék elleni harcban. Šešelj Hágában maga mondta, hogy bujtogatással vádolják és nem parancsnoki vagy végrehajtói minősítésben, majd feltette a kérdést, hogy miért nem bírálják a társait is ugyanezért. Úgy tűnik, hogy a radikálisok vezetője töltötte le a büntetést az összes radikális és szocialista háborús retorikája miatt”, véli Milivojević.

Boban Stojanović elemző két okot lát, amiért az SNS megtűri a radikálisok vezetőjét.

„Az egyik ok az, hogy az SNS szavazóbázisának nagyobb része szereti hallgatni Šešeljt, főleg amikor a 90-es évekről és a háborús bűnökről beszél. Másrészről Šešelj jó ellenpólust képez az EU-hoz viszonyítva, mert ha ők nem lesznek hatalmon, akkor visszatérnek a radikálisok. Ugyanígy Šešelj nagyon alkalmas arra, ha valamilyen incidenst kell kikényszeríteni a régióban, vagy a belpolitikában. Ő nagyon sokszor úgy viselkedik, mintha a kormánykoalíció tagja lenne, de amikor incidensbe keveredik, akkor a kormány azzal mentegetőzik, hogy ellenzéki”, mondta Stojanović.

Milivojević szerint Šešelj komoly politikus, még ha valóságshow-szereplőnek vagy bohócnak is tűnik.

„Ő tisztában van azzal, hogy ezt a támogatottságot az SNS-től nagyon könnyen visszaszerezheti az SRS. Éppen ezért tudatosan támadja a haladók koalíciós partnereit, és kihasznál minden alkalmat, hogy népszerűsítse magát a médiában. Mindaddig, amíg Šešelj a választási küszöbön áll, megfelel a haladóknak. Felmerül viszont a kérdés, hogy mi lesz akkor, ha a kormány előáll a Koszovóra vonatkozó tervével”, magyarázta Milivojević.

Mladenović: A háborús bűnök szinonimájává váltunk

Kokan Mladenović rendező kiemelte, hogy ha valaki ma végigsétál Belgrád központjában különböző reklámanyagokat, kitűzőket és pólókat vásárolhat Ratko Mladić képével, ami szerinte ugyanannyira botrányos, mint az, hogy élőben kapcsolták az egyik nemzeti frekvenciával rendelkező televíziós csatornán.

„Szerbia maga egy hatalmas valóságshow, amelyben az előre megrendezett letartóztatások emelik a nézettséget, és ebben a végtelen valóságshowban normális, hogy élőben kapcsolnak egy háborús bűnöst, még ha ezzel meg is szegik a hágai törvényszék szabályait. Nem tettünk semmit a háborús bűnösök, a legszörnyűbb cselekedet, a népirtással vádolt személyek ellen. Ezért normális, hogy ők is részt vesznek ebben a Szerbiának nevezett valóságshowban”, nyilatkozta Mladenović az N1-nek.

LSV: Šešelj, a parlament megbélyegzése

A Vajdasági Szociáldemokrata Liga (LSV) tegnap arra a tényre figyelmeztetett, hogy hét hónap után a parlamentben továbbra is ott ül a háborús bűnökért elítélt Šešelj, akitől nem vonták meg a képviselői mandátumot.

Ezzel pedig aláássák a parlament hírnevét, de az államét is, ami nem marad észrevétlen, mert ennek hatása érezhető az európai integráció tempóján is.

Az LSV közleménye, amelyet Nenad Čanak vezető írt alá, arra is emlékeztet, hogy április 13-án a liga kérelemmel fordult az illetékes bizottsághoz, hogy az hívja össze a parlament rendkívüli ülését, amelyen megállapítanák Šešelj mandátumának megszűnését.

Hét nappal később a kérelem bővítéseként átadták a parlament iktatójába a hágai törvényszék helyébe lépő nemzetközi törvényszéki mechanizmus ítéletét is, amely tíz év börtönre ítélte Vojislav Šešeljt. (Blic)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!