Szerbia: Minden ötödik férfi szerint az asszony verve jó

Illusztráció
Illusztráció

2018. június 3. [16:34]

Betűméret:                     

A szerbiai férfiak 18,8 százaléka, vagyis majdnem egyötöde véli úgy, hogy vannak olyan helyzetek, amikor a nő megérdemli a verést, míg 11,9 százalékuk egyetért azzal, hogy a nőnek el kell tűrnie az erőszakot azért, hogy egybetartsa a családot, mi több, 40,1 százalékuk szerint a nő legfontosabb feladata, hogy főzzön és rendet tartson a háztartásban.

Legalábbis ezt mutatják az Images Serbia - Férfiak Szerbiában: változások, ellenállások, kihívások elnevezéssel végzett felmérés eredményei. Ez alkalommal 1060 férfit és 540 nőt kérdeztek meg, 18 és 60 év közöttieket a Centar E8 nem kormányzati szervezet megbízásából.

A felmérés szerint a megkérdezett férfiak egynegyede elismerte, hogy szándékosan félemlíti meg partnerét, míg a kapcsolatok egy ötödében fordulnak elő rendszeresen pofonok, a sértés és megalázás pedig a kapcsolatok harmadában mindennapos.

Azzal, hogy a családi döntésekben a férfinak kell legyen az utolsó szava, a megkérdezett férfiak 34,1 százaléka ért egyet.

A felmérés eredményei azt is megmutatták, hogy a férfiak viszonyulása a nemi egyenjogúság iránt az élet bizonyos vonatkozásaiban liberálisabb lett, ilyen például a gyerekekkel való törődés, míg más szegmenseiben továbbra is a tradicionális viszonyulás kerül előtérbe, mint például a férfiak nőkkel szembeni erőszakos viselkedése.

A megkérdezettek majdnem fele részt vett már szembenálló csoportok tettleges leszámolásában, a fiatalok 60 százaléka pedig már hozzáért a lányokhoz azok beleegyezése nélkül vagy megjegyzéseket tett rájuk.

Érdekesmód a megkérdezett férfiak majd 90 százaléka ugyanakkor azt válaszolta, hogy szeretne több időt tölteni a gyerekeivel, azokban a családokban pedig, ahol a felek magasabb iskolai végzettséggel rendelkeznek, a házimunkák elosztása is arányosabb, sőt, megszokott dolog. Az is kiderül, hogy a férfiak 80 százaléka elkísérte partnerét terhesgondozásra, ebből 30 százalék minden egyes alkalommal.

A megkérdezett férfiak négyötöde véli úgy, hogy válás után a gyerekek iránti felelősség mindkét fél egyforma kötelezettsége, s 68,1 százalékuk véli úgy, hogy a gyerekekkel kapcsolatos döntések közös felelősséget jelentenek. Azzal azonban a megkérdezett férfiak 49,1 százaléka egyetért, hogy a pelenkacsere és az etetés inkább az anya feladata.

Ez volt az első ilyen típusú felmérés Szerbiában, s részét képezi annak a világméretű kutatásnak, amelyet eddig a világ több mint húsz országában végeztek el, írja a Tanjug.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!