Szerbiában csökkent a munkanélküliség, de...

2018. június 1. [20:03]

Betűméret:                     

Szerbiában kisebb a munkanélküliek száma, mint a régió legtöbb országában, de továbbra is a legmagasabb munkanélküliségi aránnyal rendelkező államok között szerepel, tette közzé a Demostat a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet felmérése alapján.

Tavaly év végi adatok alapján Szerbiában a munkanélküliségi arány 15,8 százalékos volt, s a Nyugat-Balkánon egyedül Albánia áll jobban e téren 15,4 százalékkal. Montenegróban ez az arány 17,1 százalék, Macedóniában 24,2 százalék, Bosznia-Hercegovinában pedig 25,7 százalék. Két uniós tagállamban, Görögországban (23,3 százalék) és Spanyolországban (19,7 százalék) is magasabb a munkanélküliségi ráta, mint Szerbiában.

Szerbia azonban továbbra is azok közé az európai országok közé tartozik, amelyekben a legmagasabb az állástalanok száma. Két volt jugoszláv köztársaságban, vagyis a ma EU-tag Szlovéniában (8 százalék) és Horvátországban (13,4 százalék) is alacsonyabb a munkanélküliség. Magyaországon, például, mindössze 5,4 százalékos.

Srećko Mihailović szociológus és közvélemény-kutató szerint „nem kevés ország van nehezebb helyzetben a munkanélküliségi arány alapján, mint Szerbia”. „Muszáj megemlítenem, hogy az EU-ban alkalmazott statisztikai definíciót régi uniós tagjelöltként mi is átvesszük, azonban míg ennek a definíciónak a skandináv országokban vagy Németországban lehet, hogy van valami értelme, nálunk komikus és abszurd” – szögezte le.

Zoran Stojiljković, a Függetlenség szakszervezet elnöke a Demostatnak elmondta, a munkanélküliségi arányról szóló statisztikai adatok úgynevezett formális munkanélküliséget mutatnak, s nem veszik kellőképpen figyelembe a foglalkoztatás minőségét, vagyis a munkahelyek biztonságát Szerbiában.

„Hazánkban rengeteg dolgozó van úgynevezett rugalmas munkaszerződéssel. A meghatározott időre szóló szerződés különböző fajtáiról van szó, s gyakorlatilag ezeknek az embereknek a jó része elveszíti a munkáját, amikor lejár a szerződése, mert nem újítják azt meg. A probléma az, hogy egyes statisztikák továbbra is foglalkoztatottként tartják nyilván őket, s nem kerülnek át a munkanéküliek statisztikai listáira” – magyarázta.

Ha így szemléljük a dolgokat, a munkanélküliek számáról szóló hivatalos adatok nem adnak világos és objektív képet Szerbiában, tette hozzá Stojiljković.

„Meg kell nézni, hogy valójában mennyi állandó munkaviszonyban lévő foglalkoztatott van, akit garantáltan hosszú távra alkalmaznak. Ha figyelembe vennék ezeket a kritériumokat, teljesen biztos, hogy a statisztika magasabb munkanélküliségi rátát mutatna ki Szerbiában” – mondta.

Bojan Vrančić, a 4 Consulting zágrábi tanácsadó cég igazgatója szerint azok a reformok, amelyeket Magyarország 2010 óta végrehajtott, impresszív eredményeket értek el a munkanélküliségi arány csökkenése, a stabil GDP-növekedés és a béremelés révén, viszont a lakosság fejlettebb EU-tagországokba történő kivándorlása is nagy szerepet játszik az állástalanok számának csökkenésében. (Beta)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!