Jobboldali győzelem várható a szlovéniai parlamenti választásokon

Janez Janša
Janez Janša

2018. május 31. [13:44]

Betűméret:                     

Jobboldali győzelem várható Szlovéniában a vasárnapi előrehozott parlamenti választásokon: a közvélemény-kutatások szerint a Janez Janša volt miniszterelnök vezette ellenzéki jobboldali Szlovén Demokrata Párt (SDS) áll győzelemre, őt követi Marjan Šarec parlamenten kívüli baloldali pártja, a harmadik helyre pedig a szociáldemokraták szorultak.

Ahhoz, hogy Janša kormányt tudjon alakítani, koalíciós partnerekre lesz szüksége, erre azonban a szlovén sajtó szerint kevés az esély.

A Večer és a Dnenvnik című napilapok által a héten készített felmérés eredménye szerint jelenleg az SDS áll az első helyen 25,5 százalékkal, a másodikon pedig Marjan Sarecnek, Kamnik város polgármesterének nemrég alapított pártja, a Marjan Sarec Listája (LMS) 13,7 százalékkal. Sarec tavaly függetlenként indult az elnökválasztáson, és a második fordulóban mindössze öt százalékkal kapott kevesebb szavazatot, mint Borut Pahor régi-új elnök. Pártja sokáig a legnépszerűbb párt volt. A harmadik hely a jelenlegi kormánykoalíció baloldali tagjáé, a Szociáldemokrata Párté (SD) mintegy 12,5 százalékkal.

Az említett pártokon kívül a 4 százalékos parlamenti küszöb felett teljesített Miro Cerar ügyvivő kormányfő pártja, a Modern Közép Pártja (SMC) 8,8 százalékkal, a Karl Erjavec ügyvivő külügyminiszter vezette koalíciós párt, a nyugdíjaspárt (DeSUS) 8,1 százalékkal, a konzervatív kereszténydemokrata párt, az Új Szlovénia (NSi) 8,3 százalékkal és a Baloldal (Levica) 6,6 százalékkal.

A szlovén sajtó szerint a baloldal sokkal nagyobb koalíciós potenciállal rendelkezik. Jansa természetes partnerével, a kereszténydemokrata NSi-vel sem tud abszolút többséget alkotni, hacsak a választásokig nem változik a helyzet. A Jansával való együttműködést, annak erőteljes migránsellenes politikája miatt elutasítják a baloldali pártok - írták a lapok.

A szlovéniai előrehozott választások egyik fő témája a migránsválság volt.

Janša szerint Szlovéniának a közeljövőben nem csak gazdasági, hanem biztonsági kihívásokkal is szembe kell néznie, az egyik ilyen pedig az illegális migráció kérdése. Úgy vélte, hogy Szlovéniának továbbra is szolidárisnak kell maradnia, de nem naivnak a kérdést illetően. A volt miniszterelnököt a baloldal és a liberális sajtó is azzal vádolja, hogy Magyarországról importálta a migrációellenes politikáját, valamint, hogy a magyar kormány pénzzel támogatja a kampányát, úgy, hogy a Fideszhez közeli emberek többségi tulajdonrészt vásároltak egyes, a jobboldalhoz közeli sajtóorgánumokban. Janša cáfolta ezeket a híreszteléseket, mint mondta, a baloldali sajtó elfogult és ellenséges pártjával szemben, és ellenőrizetlen információkat terjeszt.

Marjan Šarec abban bízik, hogy az előrejelzések ellenére megnyeri a választásokat, és egy erős kormányzó jobbközép koalíciót tud majd létrehozni. "Egy normális kormányt, amelynek középpontjában a jövő áll, de tiszteli az ország múltját" - hangsúlyozta. Potenciális koalíciós partnerként tekint Miro Cerar távozó kormányfőre és pártjára, az SMC-re. A szlovén sajtó szerint Sarec retorikájában és programjában "a konzervatív, jobboldali és a baloldali választókkal is egyaránt kokettál".

Miro Cerar távozó kormányfő úgy véli, pártja ismét tagja lehet az újonnan megalakuló kormánynak. Annak ellenére, hogy a mandátum utolsó évében a kabinetet az állampolgárok mindössze egyharmada támogatta, Cerar szerint a választók méltányolni fogják az elmúlt négy év munkáját. Szavai szerint Szlovéniát súlyos pénzügyi összeomlás fenyegette, a kormánynak azonban sikerült stabilizálnia az országot, amelynek gazdasága mára az uniós átlagnál kétszer vagy háromszor is gyorsabban fejlődik. Úgy értékelte: az SMC koalíciója a szociáldemokratákkal és a nyugdíjaspárttal 90 százalékban jól működött.

Cerar még márciusban lemondott posztjáról, miután a legfelsőbb bíróság megsemmisítette a kormány csaknem egymilliárd eurós kiemelt projektjéről, a Koper-Divača vasútvonal egy 27 kilométeres szakaszán tervezett második vágány építéséről tavaly szeptemberben rendezett népszavazás eredményét. Cerar szerint a bíróság döntése miatt kétségessé vált a kormánya egyik legfontosabb tervének kivitelezése. A politikus ugyanakkor arra is utalt, hogy az utóbbi időben egyre több nézeteltérése volt a koalíciós partnerekkel.

A harmadik legnépszerűbb tömörülés, a Szociáldemokrata Párt elnökében, Dejan Zidan távozó mezőgazdasági miniszterben a sajtó nem lát lehetőséget. A lapok szerint Zidannak hiányzik a karizmája, ugyanakkor egy balközép koalíciós kormánynak ismét stabil tagja lehet.

Borut Pahor államfő áprilisban írta ki az előrehozott választásokat, amelyet az eredeti időpontnál mindössze egy héttel korábban tartanak. Pahor nemrég újságíróknak azt mondta: annak ad kormányalakítási megbízást, aki relatív többséget tud szerezni a választásokon.

A szlovén nemzetgyűlés 90 tagú, a két kisebbségi képviselőt, a magyart és az olaszt külön körzetben választják meg. Rájuk csak a nemzetiségek szavazhatnak. A magyar képviselői helyért ketten, Horváth Ferenc, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség Tanácsának elnöke, Lendva alpolgármestere és Sobočan Gabriella, az előző parlamenti képviselő, Göncz László munkatársa indulnak.

A szlovén választói kedv évről évre csökken, amit a tavaly tartott elnökválasztás is igazolt, amikor a részvételi arány ötven százaléknál kevesebb volt. Szakértők szerint a parlamenti választásokon a szavazásra jogosult 1,6 millió választópolgár valamivel több mint 50 százaléka fog az urnákhoz járulni. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!