A titokként kezelt (még az is lehet: eltitkolt) évforduló

Csubela Ferencre (1937–1995), a VMDK alapító tagja és a VMSZ első elnöke
Csubela Ferencre (1937–1995), a VMDK alapító tagja és a VMSZ első elnöke

2014. június 21. [12:20]

Betűméret:                     

Bevallom: erre nem számítottam, amikor – valamikor február folyamán – lejegyeztem az Elhallgatott tények írásomat (megjelent 2014. 02. 25-én, a Vajdaság Ma honlapján, http://www.vajma.info/cikk/olvasok/167/Elhallgatott-tenyek.html).

A politikai szervezetek, amennyiben megérik fennállásuk 20. évfordulóját, általában nagy csinnadrattával megünneplik ezt az eseményt, de úgy tűnik mindez nem érvényes a Vajdasági Magyar Szövetségre. Higgyék el, figyelmesen szoktam olvasni az írott sajtót, kísérem az elektronikus tájékoztatási eszközöket, azonban csak egyetlenegy bejegyzést találtam (Pásztor Bálint blogja: http://www.pasztorbalint.rs/hu, ott is egyedül az animált banneren van feltüntetve a következő szöveg: „Ma van a Vajdasági Magyar Szövetség 20. születésnapja. 1994. június 18-án alakultunk meg Zentán. Boldog évfordulót minden tagtársamnak!”).

Ha valaki nem hisz nekem, mindezt leellenőrizheti, én egyedül a VMSZ hivatalos honlapját ajánlom a figyelmébe (http://vmsz.org.rs/hirek/tortenesek), láthatja majd mindenki, a VMSZ vezetői és munkatársai szerint mik is voltak a „legfontosabb történések” 2014. június 18-án (Tízezernél is több nézőre számítanak a II. Vajdasági Vágta szervezői, Vannak, akik még nem éltek a lehetőséggel és semmi több). Utánanéztem, hogy másutt megemlékeztek-e, mert bevallom, nem nagyon szoktam figyelemmel kísérni a honi rádió- és tévéadásokat, így bukkantam egy 1 perc 51 másodperces videóra (http://pannonrtv.com/web/?p=135409), amit az MTVA is átvett. Nem véletlenül adom meg a filmecske elérhetőségét, ugyanis annak megnézése, illetve meghallgatása után még arra is rádöbbenhetünk, itt semmilyen értékelést, helyette minimális tényközlést, a lényegtelen elemek kiemelését találjuk csak meg. Azonban található benne egy csúsztatás (akár hazugságnak is nevezhetném), ami így hangzik: „Az alakuló közgyűlést 1994. június 18-án tartották Zentán, amikor a történelmi VMDK-ból kiléptek”. Ha emlékezetem nem csal, a VMDK-ból a „politikai zenta csata” (a VMDK zentai tisztújító közgyűlése, 1994 március 27.) előtt csak Miskolczi József, alatta pedig én, Balla Lajos léptünk ki. Ez azért fontos, mert a VMSZ alakuló közgyűlésénak egyik nemformális döntése az volt, ameddig lehet, mindenki maradjon a VMDK-ban, ott politikai platformok létrehozásával igyekezzenek a szervezetet megváltoztatni. Ezt követően sem volt (tömeges) kilépés, helyette 1995 március 12-én 75 személyt kizártak a VMDK-ból (köztük azokat is, akik már nem voltak tagok, mert időközben kiléptek).

Kíváncsi vagyok: mi vezér(el)hette a VMSZ mostani vezetését, hogy „megfeledkezzenek” a 20 éves évfordulóról? Mielőtt még bármilyen következtetést levonnék, nézzük meg mit ír a Wikipedia a Vajdasági Magyar Szövetségről (http://hu.wikipedia.org/wiki/Vajdasági_Magyar_Szövetség). Ez azért érdekes, mert e honlap szabad enciklopédiaként határozza meg önmagát, az itt feltüntetettek nem hivatalos információk, hanem egy személy vagy személyek csoportja hozza létre a szócikkeket. A lényeg azonban az, hogy az 1994-2007 időszakról csak minimális adatmennyiséget olvashatunk, az utána következő időszakról pedig annál többet találunk. A készítő(k) azonban elfeledkezhetett(hettek) valamiről, ez a honlap lehetővé teszi azt is, hogy leellenőrizzük a szócikk létrejöttének folyamatát (csak rá kell kattintani a laptörténet fülre): http://hu.wikipedia.org/w/index.php?title=Vajdasági_Magyar_Szövetség&action=history és rájöhetünk, 2008-ban (azaz egy évvel az elnökváltást követően) hozták létre e bejegyzéscsomagot, tehát nagy a valószínűsége, mindez „politikai megrendelés” eredménye.

A következtetéseket szinte lehetetlen levonni, hiszen semmilyen háttérinformáció nem szivárgott ki az évfordulóhoz való hozzáállással kapcsolatban. Emiatt csak feltételezéseket lehetne felsorolni én pedig egyet említek meg, mivel ezt akár tényekkel is alá tudom támasztani.

1. Tények: a VMSZ tagságának száma 2007 után megnövekedett, ma már csak elvétve található benne alapítótag. A többséget az a közép- és valamivel idősebb korú réteg alkotja, akik 2000 után rádöbbentek, ők is „nemzetvédők” (meg arra is, hogy előbb is azok voltak, csak még maguk sem tudtak róla). E korosztály tagjai ma is, napról-napra pártolnak át a VMSZ-be (gondoljunk a Magyarkanizsán nemrég lejátszódott eseményekre).

2. Feltételezés: (nehogy valaki félreértse, ezek csak az én gondolataim, e mögött nem áll semmiféle csoport vagy közösség, ha valaki egyetért vele, lelke rajta, vállalja a következményeket) Beindult egy folyamat a vajdasági magyarság legnagyobb politikai szervezetében, ami arról szól (észak-koreai példára), újjá kell írni a térség, azon belül pedig a délvidéki/vajdasági magyar nemzeti közösség legújabb kori történelmét.

Aki ettől is meredekebb feltételezéseket ötlött ki, jelentkezzen nálam, örömmel fogadom be a „hogy is nevezzem csoport (az elnevezésre is lehetne ajánlatot tenni)” tagságába!

Balla Lajos

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!