"Polgári" túlerő a magyar listával szemben?

2010. április 20. [21:19]

Betűméret:                     
Izgalmasnak ígérkezik a Magyar Nemzeti Tanács június 6-án esedékes megválasztása. Eddig egyedül a legbefolyásosabb vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyar Szövetség adta át Belgrádban a civil szféra, az egyházak, az oktatási és a művelődési élet képviselői, valamint neves értelmiségiek nevével fémjelzett Magyar Összefogás nevű választási listáját.
A VMSZ-en kívül a másik szabadkai székhelyű párt, a Magyar Remény Mozgalom is bejelentette, hogy részt vesz a megmérettetésen. Egyelőre gyűjtik az aláírásokat. A legfiatalabb itteni magyar politikai tömörülés vezetőinek a nyilatkozatait a realitást mellőző optimizmus járja át. Legutóbbi közleményükben azt írják, hogy „már csak idő kérdése mikor veszi át az MRM a délvidéki magyar érdekvédelmet”. Mintha azt bárki bárkitől átvehetné, vagy elvehetné. Elfelejtik, párttagok és civilek, az érdekvédelemért mindannyian felelősek vagyunk.
A vezető szerbiai kormányerőnek számító Demokrata Párt (DS) is jelezte, hogy részt vesz a megmérettetésen. De mivel a törvény csak a kisebbségi szervezetek számára teszi lehetővé, hogy részese legyen a kisebbségi önkormányzati erőpróbának, ezért a DS magyar tagjai és szimpatizánsai nem titkolt szándékkal létrehozták a Humentis nevű magyar előjelű civil szervezetet, hogy így a törvényes kiskapu adta lehetőséget kihasználva részesei lehessenek a versenynek. A suttogó propaganda szerint egy jelenleg is befolyásos VMSZ-es politikus meggyőzésével is megpróbálkoztak, hogy listavezetői helyért cserébe álljon át hozzájuk, de az megköszönte a lehetőséget, így egyelőre csak találgatni lehet, hogy ki áll majd az egyetlen leplezetlen DS-es lista élén. De valójában hány listája lesz a DS-nek? Ez itt az igazi kérdés, hiszen kétségtelen, hogy más, most készülő civil listának is erősen demokrata párti szaga van.
Bunyik Zoltán, a VMSZ korábbi alelnöke, akit a közelmúltban fegyelmi vétség miatt kizártak a pártból, és aki ma Újvidék demokrata párti polgármesterének a sleppjéhez tartozik, azzal az ugyancsak volt VMSZ-es Rácz Szabó Lászlóval szövetkezett, aki távozása után létrehozta, és pártként bejegyeztette a Magyar Polgári Szövetséget, és annak elnökeként a közelmúltban a DS-el összefogva leváltotta Zentán a VMSZ-es önkormányzati vezetést. Közös polgári listájuk a Kézfogás a Magyarságért Polgári Mozgalom nevet viseli, amennyiben sikerül összegyűjteniük az induláshoz szükséges több mint 1300 támogatói aláírást.
Hozzájuk hasonlóan az aláírásgyűjtésnél tart Balla Lajos-Laci, a VMSZ egykori szövetségi parlamenti képviselője, aki „független, gondolkodó emberek párton kívüli listáját” igyekszik létrehozni. Balláról tudni kell, hogy miután a VMSZ-ből távozott, 2004 decemberében belépett a DS-be, egy évre rá viszont ennek a pártnak is hátat fordított és átigazolt a Liberális Demokrata Párthoz. A részletek ügyében egyelőre titkolózik. Későbbre ígért tájékoztatást.
Mellettük még a Nenad Čanak vezette Vajdasági Szociáldemokrata Liga is azon gondolkodik, hogy egy hozzájuk közel álló magyar civil szervezet támogatásával versenybe száll a vajdasági magyar miniparlamentbe jutásért. Furcsamód eddig nekik sem fordult meg a fejükben, hogy magyar civil szervezetet alapítsanak. Polgári pártként deklarálták magukat, akik - úgymond - nem magyarkodnak. Most mégis?
A Vajdasági Magyar Pedagógusok Egyesülete, a Vajdasági Magyar Óvodapedagógusok Egyesülete és az Integrált Pedagógus Egyesület a Magyarok a Magyarokért - rövidítve MAMA néven kíván versenybe szállni, melynek vezető helyén Nagy Margitnak, a VMPE elnökének neve szerepel majd. A listavezető azzal, hogy felvállalta az MNT megválasztásában való részvételt, hátat fordított azon civil szervezetek csoportjának, amelyek úgy vélik, hogy az érvényes törvény értelmében létrejövő MNT nem lesz sem legitim, sem legális, ezért elutasítják a megmérettetést.
Végül pedig ha legális és legitim lesz az MNT, ha nem (ahogy a választáson a rossznak minősített törvény miatt részt venni nem fogó VMDP és VMDK vezetői is állítják), már most látszik, hogy már a megválasztását megelőzően szaporodni fog a névlegesen „magyar“ civil szervezetek száma. Érdemes azonban elgondolkodni rajta, hogy a nem magyar előjelű pártokban politizáló magyarokat egyedül csak a hatalom megszerzése motiválja arra, hogy nemzeti előjelű civil szervezeteket hozzanak létre? Ha a magyarokért való tenniakarás lenne számukra a fontos, akkor ez már korábban is eszükbe jutott volna.
Ternovácz István

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!