A császármetszéssel születetteknek kétszeres mennyiségű védőoltást kellene adni?

(Fotó: MTI)

2024. május 14. [7:59]

Betűméret:                     

Brit tudósok egy csoportja szerint a császármetszéssel világra jött gyerekeknél dupla adag védőoltás szükséges a kanyaró elleni megfelelő védelemhez. A brit Cambridge-i Egyetem és a kínai Fudan Egyetem tanulmánya szerint a kanyaró elleni oltás egyetlen adagja 2,6-szor nagyobb valószínűséggel válik teljes mértékben hatástalanná a császármetszéssel született gyermekeknél, mint a természetes úton születetteknél. A gyerekek immunrendszere nem termel elég ellenanyagot, így továbbra is elkaphatják a kanyarót. Egy második adag oltás viszont már bennük is erős immunválaszt vált ki.

A kutatók szerint az egyik lehetséges magyarázat a csecsemők bélflórájának kifejlődéséhez köthető. A tanulmányok azt mutatják, hogy a hüvelyi szülés során a mikrobák nagyobb spektruma kerül át az anyáról a csecsemőre, ami erősítheti az immunrendszert.

„A születés módja – legyen az császármetszés, vagy természetes út – hosszú távon kihat a betegségekkel szembeni immunitásunkra” – mondta Henrik Salje professzor, a Cambridge-i Egyetem genetikai tanszékének oktatója.

A kutatások eredményeit hétfőn publikálták a Nature Microbiology folyóiratban, a kutatók több mint 1500 gyermeket vizsgáltak meg Kínában. Tőlük születésüktől 12 éves korukig néhány hetente vért vettek, hogy nyomon kövessék a kanyaró elleni antitestek számának változását, beleértve a védőoltást követő időszakot is. Megállapították, hogy

a császármetszéssel született gyerekek 12 százaléka nem adott immunválaszt a kanyaró elleni első védőoltásra,

szemben a hüvelyi úton született gyermekek 5 százalékával. Ez azt jelenti, hogy a császármetszéssel született gyermekek közül sokban az első oltást követően mégis kialakult az immunválasz, írja a cikket szemléző telex.hu.

A kanyaró rendkívül fertőző betegség, cseppfertőzéssel terjed. Megfázásszerű tünetekkel és kiütésekkel kezdődik, és

súlyos szövődményekhez, például vaksághoz is vezethet, sőt bele is lehet halni.

Megfékezéséhez a lakosság legalább 95 százalékának oltottnak kellene lennie, de például az Egyesült Királyság is elmarad ettől az aránytól. Az ENSZ szerint 2022-ben a gyermekek csupán 83 százaléka kapott kanyaró elleni oltást egy éves koráig – ez a legalacsonyabb arány 2008 óta.

A kanyaróvírus az utóbbi évtizedekben nagyon visszaszorult, Amerikában alig jelentettek esetszámokat, és Európából is szinte teljesen eltűnt, 2022-ben például összesen 941 esetet jelentettek a kontinensünkön. Úgy tűnt, hogy igazi gócpontként csak Afrika maradt meg, vagy olyan területek váltak veszélyeztetetté, mint Gáza vagy Jemen, ahol humanitárius katasztrófa bontakozott ki.

Ugyanakkor, világszerte egyre több nő választja a császármetszést, az Egyesült Királyságban a szülések egyharmada történik így, Brazíliában és Törökországban pedig több mint fele. Magyarországon 2023-ban a gyerekek 40,86 százaléka született császármetszéssel.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások
Nagy Bata Károly
2024. 05. 15. [ 18:38 ]

Már maga a császármetszéssel "szülés" a meggondolatlanság! Az nem természetes folyamat, hanem műtét. Régebben csak indokolt esetben végeztek császármetszést. Ma a nők szinte dicsekednek: "Én császárral szültem!"


Kránicz Péter
2024. 05. 15. [ 13:04 ]

Tisztelt Szerző! Kérem tájékozódjon az oltások súlyos mellékhatásairól, az Új Magyar Orvosi Kamaránál. Ilyen dolgokat írni, hogy 2szeresen kellene oltani a császáros gyerekeket meglehetősen meggondolatlan.!! Szép napot! KP