Hordozható eszközzel szűrnék ki a bőrrákot

(Fotó: pikist.com)

2024. május 14. [7:42]

Betűméret:                     

A rákos megbetegedések száma nő Európában. A melanoma a hatodik leggyakoribb típus az uniós adatok szerint, írja az euronews.com.

A lett fővárosban, Rigában létezik egy uniós finanszírozású projekt, amelynek célja a betegség korai diagnosztizálásához való hozzáférés javítása és az életmentés. Ezzel az új, hordozható eszközzel a háziorvosok nem invazív, rutinszerű szűrést végezhetnek.

"A melanoma utolsó szakaszában a túlélési arány öt százalék, vagy annál kevesebb, míg az első stádiumban majdnem 100 százalék"

- mondja Emīlija Vija Ploriņa, a Lett Egyetem Atomfizikai Intézetének kutatója és doktorandusza.

A Lett Egyetem kutatói fejlesztették ki a technológiát, amely különböző színű fényeket használ annak meghatározására, hogy egy bőrelváltozás rosszindulatú vagy jóindulatú.

„Piros sárga vagy kék fény. Másképp tükröződnek, mert a bőrben vér és melanin, valamint különböző festékhordozó sejtek találhatóak, és ezek más-és más információt adnak nekünk” - magyarázza Dr. Ilze Ļihačova, a Lett Egyetem Atomfizikai Intézetének vezető kutatója.Az ilyen, anyajegyhez hasonló elváltozásokat átvizsgálják, a fények ártalmatlanul hatolnak be a szövetbe öt milliméter mélységig. A képeket vezeték nélkül küldi el elemzésre egy AI algoritmus, az eredmények pedig másodpercek alatt megjelennek egy felhőrendszerben.

"A megnövekedett értékek pirossal és sárgával jelennek meg, ami azt mutatja, hogy a melanoma növekszik ebben az elváltozásban" - magyarázza Emīlija Vija Ploriņa.

A kutatók a Rigai Műszaki Egyetemen fejlesztették ki a hardvert és a feldolgozási technikákat.A készüléket eddig több mint 4000 elváltozáson tesztelték nagy pontossággal.

„A bőrgyógyászok mintát vesznek a kockázatosnak ítélt elváltozásokból, megvizsgálják, majd megállapítják az eredményt. Ezt összehasonlítjuk a készülékünk eredményével, és azt tapasztaljuk, hogy az összes melanóma 95 százalékát észleli a készülékünk” - magyarázza Dr. Dmitrijs Bļizņuks, a Rigai Műszaki Egyetem Alkalmazott Számítástechnikai Rendszerei Intézetének vezető tudósa és segédprofesszora.

A projekt teljes költségvetése valamivel több mint 645 ezer euró. 85 százaléka az Európai Regionális Fejlesztési Alapból származik.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!