A zenélés és az éneklés csökkentheti az időskori demenciát

(Fotó: istockphoto)

2024. február 10. [11:47]

Betűméret:                     

Túl azon, hogy az éneklés és muzsikálás pillanatnyi örömöt is ad, brit kutatók kiderítették, hogy további, nagyon fontos előnyökkel is jár az idősebbekre nézve.

Érdemes zenélni, kórusban énekelni, ugyanis ez a tevékenység – állítják az Exeteri Egyetem kutatói – komoly hatással van a mentális képességekre, megőrzi az agy egészségét idősebb korban is. Mindezt több mint ezer, 40 év feletti személy adatainak aprólékos vizsgálatával derítették ki, egy tízéves tanulmány részeként.

A szakemberek összevetették a kognitív tesztek eredményeit, és azt, hogy az emberek mennyire kerültek kapcsolatba a zenével az életük során. Úgy találták, hogy a muzsikálás, különösen a zongorázás javítja a memóriát és a problémamegoldó képességet. A közös éneklés is összefüggésbe hozható az agyi egészséggel, valószínűleg a kórushoz való csatlakozás társadalmi vonatkozásai miatt. Az említett előnyök még egyértelműbbek, ha valaki mindezt idősen sem hagyja abba.

„Bár több kutatásra van még szükség a feltárt összefüggés pontos magyarázatához, az eredményeink azt mutatják, hogy a zenei nevelés népszerűsítése, valamint az idősebb felnőttek későbbi zenéhez való visszatérésének ösztönzése fontos része lehetne az agy egészségét védő közegészségügyi kezdeményezéseknek. Egyre több bizonyíték áll rendelkezésre a zenei csoportos tevékenységek előnyeire a demenciában szenvedő egyének esetében. A zenélés hasznosíthatja az agy mozgékonyságát és rugalmasságát, amelyet kognitív tartalékként ismerünk” – idézi az Exeteri Egyetem közleménye Anne Corbett demenciakutató professzort.

Az International Journal of Geriatric Psychiatry folyóiratban megjelent tanulmány eredményei alátámasztják, hogy a zenei elköteleződés hozzájárulhat a kognitív jóléthez, és így ösztönözheti az idősebbeket a zenei tevékenységben való folyamatos részvételre, írja a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!