Szuperenzim végez az antibiotikumnak ellenálló kórokozókkal

Illusztráció
Illusztráció (Fotó: theguardian.com)

2023. április 10. [11:59]

Betűméret:                     

A továbbfejlesztett enzim az emberi sejteket kímélve, hosszú távon végez a staphylococcusokkal.

A Staphylococcus aureus baktériumok az egészséges emberek esetében probléma nélkül éldegélnek a bőrön, legfeljebb múló sebfertőzést okoznak – írja a Science Daily. Egy beteg szervezet azonban annyira legyengülhet, hogy ezek a baktériumok is életveszélyes fenyegetést jelentenek, ezért antibiotikumokat vetnek be ellenük.

Az ilyen esetekben azonban komoly problémát jelent az antibiotikumrezisztens staphylococcus vagy MRSA, ami nagyon gyorsan terjed kórházakban, edzőtermekben vagy állattenyésztés környezetében.

A Koppenhágai Egyetem bőrimmunológiai intézetében olyan eljárást kísérleteztek ki, amely antibiotikumok nélkül is leküzdi ezeket a baktériumokat: egy különleges enzimet alkalmaztak.

Az endolizinek a baktériumokat támadó organizmusok, úgynevezett bakteriofágok által termelt fehérjék.

A dán kutatók rámutattak, hogy bár a baktériumok képesek a bakteriofágokkal szemben is ellenállóvá válni, az általuk előállított rekombinált endolizinek sokkal jobb eséllyel végeznek a baktériummal, mert a védekezési mechanizmusokat kikerülve kívülről támadják őket. Az MRSA által képzett biofilmet így hosszú távon is képesek voltak megsemmisíteni.

Ez az adott endolizin egy teljesen új mesterségesen előállított enzim, egy új gyógyszer, amit többször továbbfejlesztettünk

– mondta Emil Pallesen posztdoktori hallgató, a fejlesztést bemutató tudományos cikk szerzője.

Az enzim legnagyszerűbb tulajdonsága, hogy kifejezetten a Staphylococcus aureus falának áttörésére tervezték. A staphylococcust célozza és pusztítja el, a bőrsejteket nem bántja

– tette hozzá.

Az enzimet bőrlimfómás betegek szövetmintáin kísérletezve fejlesztették ki. Az endolizin a bőrlimfómás eseteknél kifejezetten hasznos lehet, ahol az antibiotikumos kezelés gyengíti a szervezetet, miközben az ellenálló baktériumok elősegítik a daganat terjedését. (index.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!