Semmelweis Egyetem: Ezt művelte 18 nap alatt egy magyar beteg tüdejével a koronavírus

(Fotó: Facebook / Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika)

2020. szeptember 8. [18:27]

A Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikája a Facebookon mutatta meg, miért nem szabad félvállról venni a koronavírus-járványt.

A New England Journal of Medicine című orvosi folyóiratban nemrég jelentek meg azok a felvételek, amelyek egy koronavírussal megfertőződött tüdőről készültek. Az elektronmikroszkóppal elkészített felvételeken jól látszik, hogyan tapad a gömbszerű vírus a csillókkal rendelkező sejtekhez.

Bár a felvétel tudományos szempontból valóban fontos, ahhoz, hogy laikusok tömegeinek figyelmét felhívják a járványra, valamint a koronavírus által okozott megbetegedés szövődményeire, érdemes olyan képet készíteni, ami jóval érzékletesebb, és a hétköznapi ember számára is befogadhatóbb módon mutatja meg, mit művel a tüdővel a betegség. Hasonló következtetésre juthattak a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinika munkatársai is. A szervezet Facebook-oldalán egy olyan képet tette közzé, amellyel a koronavírus okozta tüdőgyulladás veszélyeire szeretnék felhívni a figyelmet.

A leírás szerint "egy középkorú férfi beteg fokozódó légzési nehezítettség, fulladás miatt került kórházi felvételre, romló állapota miatt intenzív osztályon gépi lélegeztetést igényelt 3 héten keresztül". Az elhúzódó lélegeztetést több hónapos lábadozás és rehabilitáció követte.

A szakemberek 2D-s és 3D-s felvételeket is készítettek a beteg tüdőről. Az első kettőt a betegfelvétel napján, a második kettőt pedig a 18. napon. Utóbbin jól látszódik, hogy milyen nagy mértékben betegítette meg a tüdőt a koronavírus-fertőzés.

A 2D képeken a sötét területek, a 3D képeken a lila területek mutatják az egészséges, légtartó tüdőterületeket. A károsodott, világos területek nem vesznek rész a légcserében

– írják a bejegyzéshez fűzött magyarázatukban.

A bejegyzésén végén mindekinek felhívák a figyelmét azokra az alapvető dolgokra, amelyekkel tehetünk a fertőzés megelőzéséért:

  • rendszeres kézmosás,
  • távolságtartás,
  • arcmaszk megfelelő viselése. (hvg.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!