Ősi tengeri szörny tojására bukkantak az Antarktiszon

Így nézhetett ki a tojásból kikelő apróság
Így nézhetett ki a tojásból kikelő apróság (Fotó: Chilei Egyetem)

2020. június 18. [10:27]

Egy kihalt tengeri gyík tojása lehet az a 68 millió éves lelet, melyet az Antarktiszon azonosítottak – írja az MTI. Chilei kutatók szerint ez a világ egyik legnagyobb tojása, illetve az első megkövesedett tojás, melyet a régióban találtak.

A Seymour-szigeten felfedezett, 29-szer 20 centiméteres tojás csak kicsit kisebb, mint a Madagaszkár szigetén az elmúlt évszázadokban kihalt röpképtelen elefántmadarak tojásai. Míg a madarak, krokodilok és számos dinoszaurusz keményhéjú tojásokat raktak, az antarktiszi tojás puha, pergamenszerű héjjal rendelkezett.

Ez az Antarktiszon talált első megkövült tojás és a valaha felfedezett legnagyobb puhahéjú tojás egyben - mondta Lucas Legendre, az Austini Texasi Egyetem paleontológusa és a csapat vezetője. A szakértő hozzátette, a lelet kicsit úgy néz ki, mint egy leeresztett focilabda: hosszúkás, behorpadt, felszínén számos ránc és gyűrődés van. A tojás egyik oldala lapos, valószínűleg itt érintkezhetett a tengerfenékkel. „Héja nagyon vékony és kevés ásványi anyagot tartalmaz, mint a gyíkok és kígyók tojásai” – állapította meg a kutató.

A leletet 2011-ben azonosította a Chilei Egyetem és a Chilei Természettudományi Múzeum csapata, de csaknem egy évtizeden át őrizték a múzeum gyűjteményében anélkül, hogy tanulmányozták volna. A tudósok A dolognak (The Thing) nevezték el a tojást egy, az Antarktiszon játszódó 1982-es sci-fi horror alapján.

Az Antarktiszon a távoli múltban kevés olyan faj élt, amely képes lett volna ekkora tojást rakni: ilyenek csak a 15 méter hosszú moszaszauruszok és a 10 méter hosszú plezioszauruszok voltak. A lelet alapján megkérdőjelezhető az az elmélet, mely szerint ezek az állatok elevenszülők voltak.

A tojásban nem voltak embrionális maradványok, és az anyaállat csontvázát sem találták meg, így egyelőre nem állapítható meg, milyen fajhoz tartozik a lelet. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!