A magas vérnyomás növelheti az időskori elbutulás veszélyét

Illusztráció
Illusztráció

2020. június 13. [8:16]

A magas vérnyomás növelheti a kognitív károsodás kockázatát - állapították meg kínai kutatók.

A sanghaji Futan Egyetem kórházának és a Csingtaói Városi Kórháznak a szakemberei 209 olyan tanulmányt elemeztek, amelyek összesen több mint 2,2 millió ember bevonásával készültek. Az alanyok vérnyomásával összefüggő indikátorokat, köztük a szisztolés és diasztolés vérnyomásértéket, a pulzusnyomást és a vérnyomás-variabilitást nézték meg, majd azt elemezték, hogy azok milyen kapcsolatban állnak a kognitív zavarral és a demenciával.

Az eredmények azt mutatták, hogy a középkorú emberek esetében a magas vérnyomás (hipertónia) növelheti a kognitív károsodás kockázatát.

Ha egy középkorú embernél a vérnyomás szisztolés értéke meghaladja a 130 Hgmm-t, akkor fokozott a kockázata a kognitív zavar és az időskori elbutulás kialakulásának.

A kutatók azt is megállapították, hogy az antihipertenzív szerek alkalmazása segíthet csökkenteni a demencia kockázatát a jó szellemi állapotban lévő, valamint az enyhe kognitív zavarral küzdők esetében egyaránt.

A kutatók szerint a Hypertension című orvosi lapban közölt eredményeik segíthetik a kognitív károsodás szempontjából magas kockázati csoportba tartozó személyek azonosítását, valamint a hatékony megelőző stratégiák kidolgozását, írja a hvg.hu.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!