A szájvíz inaktiválhatja a koronavírust

Illusztráció
Illusztráció

2020. május 15. [16:31]

A cardiffi, nottinghami, coloradói, ottawai, barcelonai és cambridge-i egyetem kutatói szerint érdemes lenne alaposabban megvizsgálni, hogy a szájvíz képes-e megsérteni az új koronavírus lipidburkát, és ezzel inaktiválni magát a vírust – írja a Sky News.

Korábbi kutatások már kimutatták, hogy a kis mennyiségben etanolt, povidon-jódot vagy cetilpiridinium-kloridot tartalmazó szájvizek keveredhetnek a vírusokat védő, zsírsejtekből álló burokkal. Az eredményeket áttekintő mostani kutatás arra jutott, hogy több létező, illetve esetleges új összetételű szájvizek a koronavírus esetében is hatásosak lehetnek.

A kutatók ezért további vizsgálatokat sürgetnek, hogy előbb laboratóriumi körülmények közt, majd embereken is teszteljék a már létező, illetve új összetételű szájvizek hatékonyságát a koronavírus ellen.

Valerie O´Donnell, a Cardiffi Egyetem kutatója, a tanulmány vezető szerzője szerint a szájvizes gargalizálás egyelőre nem merült fel mint a koronavírus elleni küzdelem egy lehetséges eleme, és általában is alulkutatott, pedig ígéretes területről van szó.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!