A meteogyógyászat megoldást nyújt az időjárás-érzékenységre

Illusztráció
Illusztráció (Fotó: MTI)

2020. március 8. [20:15]

A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás és még számos más paraméter változásaihoz szervezetünknek folyamatosan alkalmazkodnia kell, és ez nem mindig zökkenőmentes. A kutatások azt bizonyítják, hogy a légköri változásokhoz való alkalmazkodás a lakosság 30 százalékát megviseli. A meteogyógyászat erre a problémára kínál megoldást, a vizsgálatok, mérések elvégzése után egyénre szabott hang- és fényterápiát dolgoznak ki.

A meteorológia, régies nevén légtüneménytan, a légkör változásait tanulmányozza. A hőmérséklet, a páratartalom, a légnyomás és még számos más paraméter változásaihoz szervezetünknek folyamatosan alkalmazkodnia kell, és ez nem mindig zökkenőmentes.

Már 25 éve foglalkoznak az időjárás befolyásoló erejével

Pintér Ferenc meteogyógyász, a Meteo Klinika igazgatója az M1 Életkor című műsorában elmondta, már Hippokratész is foglalkozott ezzel a kérdéssel, és teljesen egyértelmű utalásokat tett arra, hogy az időjárás, a klíma komoly befolyásoló hatással bír az emberi szervezetre.

Pintér Ferenc eredetileg matematikus, meteorológiából doktorált. Szenvedélyes kutatója az időjárási viszonyok és az emberi szervezet közötti összefüggések törvényszerűségeinek.

Kiemelte, több mint 25 éve kezdték el kutatásaikat, és 1999-ben sikerült elérniük, hogy a humánmeteorológia elismert tudománnyá váljon.

A kutatásaik azt bizonyítják, hogy a légköri változásokhoz való alkalmazkodás a lakosság 30 százalékát megviseli.

Országos mérőhálózatot alakítottak ki

Pintér Ferenc és munkatársai az összefüggések feltérképezése után arra keresték a választ, hogyan lehet az időjárás-érzékenységet enyhíteni, így létrehoztak egy új diszciplínát, a meteogyógyászatot, ami sok fejélesztést igényelt.

„Kialakítottunk egy országos mérőhálózatot, amely percenként küldi a speciális humánmeterológiai adatokat” – mondta Pintér Ferenc. Hozzátette, emellett beszereztek különböző speciális berendezéseket, amelyek képesek rögzíteni azokat az élettani következményeket, amelyeket az időjárási tényezők váltanak ki az emberi szervezetben.

A mérési eredmények kiértékelése után kerül kidolgozásra az egyénre szabott fény- és hangterápia.

Vidéken Frontpontok várják a frontérzékenyeket

A Magyar Innovációs Nagydíjjal elismert módszer világújdonság. A Meteo Klinika kutatási programjait az Európai Unió és a magyar állam százmilliós összeggel támogatta.

Pintér Ferenc kiemelte, egyre több orvos ismeri el módszerüket, ennek köszönhetően egyre több beteg jut el hozzájuk, hogy megkapja egyénre szabott terápiáját.

Meteoklinika jelenleg csak Budapesten működik, azonban a vidéken élők számára, több vidéki nagyvárosban (Debrecen, Miskolc, Szeged, Lőrinci, Veszprém) létrehoztak Frontpontokat.

Az itt mért adatokat a budapesti központban dolgozzák fel.

A napokban megnyílt frontpontok már most kevésnek bizonyulnak, becslések szerint még legalább ötven ilyen pontra lesz szükség az országban. (M1)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!