Kitartóbb és fejlettebb a figyelmük a kétnyelvű családba születő gyerekeknek

(Fotó: Getty Images)

2020. március 7. [18:53]

Már a 6 hónapos babáknál is jelentkeznek az előnyei annak, ha kétnyelvű családban nevelkednek.

A kanadai Yorki Egyetem Egészségügyi Karának kutatói szerint kitartóbb a figyelmük azoknak a gyerekeknek, akik kétnyelvű családi környezetben élnek, mint akik „csak” egynyelvű családba születtek és ez már egész pici korban megmutatkozik. Ezért a kutatás során 6 hónapos kisbabák szemmozgásán próbálták lemérni a figyelmüket, valamint tanulási képességüket.

Két különálló kutatás volt, a picik mindkettőben egy kamerával felszerelt bölcsőben feküdtek és képeket mutattak nekik. A babák egyik csoportja egynyelvű környezetben, míg a másik olyan kétnyelvű környezetben élt, ahol egyenlő időarányban hallhatta a két nyelvet.

Az első kutatásban a picik előtt egy képernyő volt, amelynek a közepén két különböző kép jelent meg felváltva. Attól függően, hogy melyik kép jelent meg, követte azt egy célkép vagy a képernyő bal vagy a képernyő jobb oldalán. Ezt a szabályt (hogy melyik kép után a képernyő melyik oldalán/szélén jön a következő kép) minden gyerek megtanulta.

A második kutatás során kezdetben az elsőhöz hasonlóan ugyanúgy folyt minden, ám a félidőnél a kutatók megváltoztatták a szabályt. Arra voltak kíváncsiak, hogy a két babacsoport közül melyik sajátítja el előbb az új szabályt. Egyértelműen a kétnyelvű környezetben élő babák „nyertek”, ők ugyanis könnyebben megtanulták a szabályt és hamarabb tudták, hogy a képernyő melyik szélén fog majd megjelenni a célkép.

A kísérletek egyértelműen bebizonyították, hogy

a kétnyelvű, komplexebb környezet komoly hatással van a figyelem fejlődésére, ami azért is fontos, mert a figyelem minden megértés alapja.

Scott Adler professzor, a tanulmány egyik szerzője kiemelte, hogy a kutatás eredménye azért is különösen izgalmas, mert a vizsgált alanyok, vagyis a fél éves babák még értelemszerűen nem kétnyelvűek, csupán még csak hallják, ismerkednek és tanulják a két nyelvet, ám már így is hatással van a kognitív képességeikre (érzékelés, észlelés, figyelem, emlékezés, képzelet, gondolkodás). (family.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!