Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját fedezték fel Indonéziában

Togean őserdei légykapó
Togean őserdei légykapó (Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science)
Taliabu-szigeteki szöcskeposzáta egyike az 5 újonnan felfedezett madárfajnak
Taliabu-szigeteki szöcskeposzáta egyike az 5 újonnan felfedezett madárfajnak (Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science)
A mézevő Taliabu-szigeteki myzomela
A mézevő Taliabu-szigeteki myzomela (Fotó: James Eaton/Birdtour Asia/Science)

2020. január 12. [16:32]

Betűméret:                     

Az énekesmadarak tíz új faját és alfaját azonosították a kutatók három apró indonéz szigeten az elmúlt több mint száz év legnagyobb ilyen jellegű felfedezésének keretében.

A Szingapúri Nemzeti Egyetem szakemberei a Celebesz partjainak közelében fekvő Taliabu, Peleng és Batudaka szigetekre összpontosító hathetes expedíció keretében fedezték fel az öt új fajt és öt új alfajt - olvasható a The Guardian című brit napilap honlapján.

A Science című tudományos folyóiratban publikált tanulmány készítői szerint noha a madarak az állatvilág legátfogóbban tanulmányozott osztályai közé tartoznak, évente mégis csupán maroknyi új fajt sikerül azonosítani. A mostani tanulmányban használt úttörő módszer révén azonban világszerte megnőhet majd a felfedezések száma.

A Frank Rheindt vezette kutatócsoport a tíz új fajból és alfajból kilencet Peleng és Taliabu-szigeteken azonosított. Az újonnan felfedezett madárfajok egyebek között a legyezőfarkúak nemzetségébe, a füzikefélék, a mézevőfélék és a tücsökmadárfélék családjába tartoznak. A szakemberek többek között a légykapófélék és a rigófélék családjába tartozó alfajokat azonosítottak.

Több mint száz év óta először fedeztek fel ilyen nagy számú új madárfajt ilyen kis földrajzi területen.

A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy bár az új fajokat és alfajokat csak most azonosították hivatalosan, a szigeteken zajló fakitermelés és bozóttüzek okozta erdőpusztulás miatt a madarak túlélése már most veszélyben van. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!