Szélesvásznú kémia címmel ismeretterjesztő filmsorozatot indít az ELTE

2020. január 10. [13:32]

Betűméret:                     

Szélesvásznú kémia néven szórakoztató, ismeretterjesztő sorozat indít az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE), amely magyar fehérjekutatók legújabb eredményeit mutatja be humoros, látványos filmes köntösben.

Az első rész, melyet Perczel András szerkezeti kémikus szakmai irányításával készítettek, a fehérjekutatás alapjaival ismerteti meg a nézőt - közölte az ELTE pénteken az MTI-vel.

A sorozat minden epizódja egy fehérjekutatással kapcsolatos eredményt kíván érdekes, fiatalos és könnyed stílusban bemutatni egy ismert mozifilmmel párhuzamba állítva. A projekt célja, hogy közelebb hozza a fiatalokhoz a természettudományok varázslatos világát és közérthetővé tegyék az élvonalbeli, nemzetközileg elismert magyar kutatók eredményeit.

A közlemény szerint az első epizód, amely Perczel András, az MTA rendes tagja, az ELTE TTK Szerves Kémia Tanszék vezetőjének és csapatának nemzetközileg elismert kutatását dolgozza fel, "A fehérjék Achilles-sarka" címet kapta.

Ebben a részben az Oscar-díjas Trója című film botcsinálta újraforgatásán keresztül ismerhetik meg a nézők a fehérjék sérülékenységének jelentőségét, amelyhez több ismert személyiség is az arcát, hangját adta.

Pintér Tibor, a Brad Pitt által megformált Akhilleuszt karikírozva, Csernus Imre önmagát alakítva nyújt segítséget a nagyközönségnek és a fiataloknak a fehérjekutatási eredmények könnyedebb megértéséhez. Hevér Gábor és Garami Gábor a hangjukkal támogatták a szórakoztatást, míg Borsányi Dániel színművész alakítja Oscart, a bolondos kémikus-filmrendezőt.

Az első rész megjelenését az ELTE Természettudományi Karának nyílt napjához igazították, amelyre 2020. január 17-én kerül sor. Az epizódok az interneten lesznek hozzáférhetőek.

Az Orbán Tamás által rendezett film a hivatalos megjelenés előtt a https://ttk.elte.hu/content/szelesvasznu-kemia.t.2697 linken vagy a YouTube-on érhető el. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!