Az „űrinternet” újabb 60 műholdját bocsátotta fel a SpaceX

2020. január 7. [10:34]

Betűméret:                     

Tervezett „űrinternetjének” újabb 60 mini műholdját bocsátotta fel hétfőn a SpaceX amerikai űrkutatási magánvállalat, ezúttal már sötét bevonattal a csillagászok megbékítése érdekében.

Ez egy „első lépés” annak érdekében, hogy a SpaceX kompromisszumra jusson a csillagászokkal, akik attól tartanak, hogy a cég több ezer felbocsátani tervezett szerkezete tönkreteszi a kutatásaikhoz szükséges sötét égboltot.

Az egyenként 260 kilós műholdakat szállító Falcon 9 hordozórakéta első, gyorsító fokozatát a SpaceX-nek immár negyedik alkalommal sikerült visszanyernie, a szerkezet a megszokott függőleges irányban ereszkedett alá az Atlanti-óceánon várakozó úszó platformra.

A látványos manővert a Cape Canaveral-i repülésirányítók most is megtapsolták.

Amennyiben az új műholdak sikeresen pályára állnak, a tavaly felbocsátott 120 darabbal együtt 180-ra egészül ki a cég internetsugárzást szolgáló műholdflottájának létszáma.

A műholdhálózat kiépítése aggodalmat kelt a csillagászok körében, akik – amellett, hogy az ütközések veszélyére figyelmeztettek – arra panaszkodnak, hogy az égbolton láncolatban átvonuló fényes műholdak zavarni fogják tudományos megfigyeléseiket. Válaszul a SpaceX sötét bevonattal látta el újabb szerkezeteit, hogy kevésbé tükröződjön rajtuk a nap fénye.

A SpaceX összesen 12 ezer műholdat akar pályára állítani az egész bolygót körbevevő, de egyelőre csak az Egyesült Államokban engedélyezett Starlink-projekthez. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!