Zenta: Mi most a múltunkat építjük

2019. november 7. [17:28]

Mi most a múltunkat építjük címmel tartanak kétnapos tudományos tanácskozást a Délvidék 19. századi történetíróiról és történetírásáról november 8-án, pénteken és 9-én, szombaton Zentán, a Zentai Magyar Kamaraszínház kamaratermében.

A rendezvény megnyitóján, november 8-án, pénteken 10 órakor mgr. Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke köszönti a tanácskozás résztvevőit, majd a két háttérszervezet és intézmény nevében prof. dr. Németh Ferenc, az irodalomtudományok doktora, tanszékvezető, egyetemi rendkívüli tanár, a Bácsország című folyóirat főszerkesztője, mgr. Hulló István, a Bácsország Honismereti Társaság elnöke és Gondi Martina, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet igazgatója üdvözli a résztvevőket, a konferencia céljáról és jelentőségéről pedig dr. Mák Ferenc, az irodalomtudományok doktora mond bevezető gondolatokat.

Ezt követően dr. Rokay Péter és dr. Rokay Melinda: A középkor Borovszky Samu és a többi, a címben megjelölt szerző művében; Fábián Borbála PhD dr.: Egy sokoldalú történész – Margalits Ede; Pastyik Endre: Thim József orvos és történész; mgr. Pastyik László: Érdujhelyi Menyhért, a kisebbségi és szórványprobléma korai kutatója; dr. Mák Ferenc: Bács-Bodrogh Vármegyei Történelmi Társulat; Szekernyés János: „A hazai történelemtudomány és archeológia művelése és megkedveltetése” – A Délmagyarországi Történelmi és Régészeti Múzeum Társulat története; prof. dr. Németh Ferenc: Egy reneszánsz lélek a reformkori Torontálban – Debreceni Bárány Ágostonnak (1798–1849), Dél-Magyarország első történetírójának élete és munkássága; Ress Imre CSc, a történelemtudományok kandidátusa: Pesty Frigyes, a regionális és országos történész; Lábadi Károly PhD pedig Hoblik Márton, a végek írója címmel tart előadást. A folytatásban 16.30-tól a Bácsország legfrissebb, idei évi 2. számát mutatja be Fábián Borbála PhD, a folyóirat terveiről pedig Németh Ferenc beszél; 17 órától a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet a nagy háború áldozatait számba vevő sorozatát ismerteti Molnár Tibor főlevéltáros, a sorozat szerkesztője és számos kiadvány szaklektora; 17.30-tól pedig a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet Délvidéki Soroló című sorozatát ismerteti Mák Ferenc, a sorozat szerkesztője.

A tanácskozás második napján, november 9-én, szombaton dr. Györe Zoltán: Fényes Elek munkássága; Pfeiffer Attila PhD: Iványi István munkássága; dr. Csömöre Zoltán: Milleker Bódog munkássága; Csibi Norbert PhD és Gőzsy Zoltán PhD: Pesty Frigyes, a hagyományok kutatója és gyűjtője; Baráth Katalin PhD: Feltalálni Bácskát – A régió fogalomtörténete a 19. századi történetírók munkái alapján; Tari László pedig Dudás Gyula munkássága címmel tart előadást.

H. A.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!