Biohackerek másolták le a világ egyik legdrágább gyógyszerét

Glybera nevű génterápiás gyógyszerrel egy kezelés ára egymillió dollárba került

2019. szeptember 8. [12:53]

2015-ben került az európai piacra a Glybera nevű génterápiás gyógyszer, amely egy nagyon ritka, genetikai eredetű betegség, a lipoprotein-lipázhiány gyógyítására szolgál. De még a kevés beteg közül is csak néhányan használhatták, egy kezelés ára ugyanis egymillió dollár volt. A Glyberát 2017-ben ki is vonták a piacról, mert nem volt fizetőképes kereslet rá.

Néhány szabadúszó, úgynevezett biohacker viszont sikeresen visszafejtette a receptet, és elkészítették a gyógyszer olcsó prototípusát. Most egyetemeket és vállalatokat keresnek meg azzal, hogy segítsék a további tesztelést és fejlesztést. A pontos eljárást a hétvégi Biohack the Planet című konferencián ismertetik.

Egy missisippi fészer, egy floridai raktár, egy indianai hálószoba és egy ausztriai számítógép kellett a fejlesztéshez Gabriel Licina, a projekt vezetője szerint. Licina azt mondja, a kalózverzióval csipán 7000 dollár egy kezelés.

A hackerek kissé eltértek az eredeti megoldástól, ami egyes kutatók szerint nem is annyira hatásos így, de persze az sem túl hatékony kezelés, ami egymillió dollárba kerül, illetve nem is elérhető.

A biohackerek a tudomány fősodrán kívül, gyakran garázsokban felállított amatőr laboratóriumokban végeznek biológiai kísérleteket, sokszor önmagukat használva tesztalanynak. A biohackelés természetesen nem egészen szabályos dolog. A Glybera jogvédett termék, tulajdonosan az UniQure nevű cég. Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság szerint is tilos házi készítésű génterápiával kereskedni.

Az eredeti Glybera egyik fejlesztője viszont úgy véli, a törvényi gondoktól eltekintve is naiv a hackerek hozzáállása. Daniel Gaudet elismeri, hogy az egymillió dolláros ár tarthatatlan és értelmetlen, de a génterápia szerinte túl kockázatos és bonyolult ahhoz, hogy amatőrök vegyék kezükbe. A Glybera-kutatás egykori vezetője, Michael Hayden viszont drukkol a hackereknek, és egyáltalán nem bánja, hogy a saját találmányát igyekeznek lemásolni. Hayden szerint ez társadalmi igazságosság kérdése, és minden megengedhető, ami a betegeken segít. (hvg.hu, Technology Review)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!