Nepál első műholdja

A NepaliSat-1, Nepál első műholdja
A NepaliSat-1, Nepál első műholdja (Fotó: NAST)

2019. május 6. [6:36]

Betűméret:                     

A NepaliSat-1 nemrég az amerikai Cygnus teherűrhajóval jutott a világűrbe, később önállósodhat.

A Cygnus (NG-11) április 17-én indult, fedélzetén egy sor CubeSattal. A nanoműholdak később kerülnek majd önálló Föld körüli pályára.

Nepál egy kis ázsiai ország, a Himalája területén, India és Kína között fekszik. Területe valamivel több mint másfélszer akkora, mint hazánké, lakossága 30 millió körüli. A kontinens egyik legkevésbé fejlett országa most maga is belépett az űrkorszakba, saját műholdjának elkészítésével és indításával. A NepaliSat-1 egy 1,3 kg-os nanoműhold, két Japánban dolgozó nepáli származású kutató kezdeményezésére, a japán támogatású Birds-3 program keretében épült. Feladata a Föld fényképezése 5 megapixeles kamerájával, valamint a mágneses tér mérése lesz. Tervezett élettartama egy év. Emellett technológiai kísérletként is szolgál. Fedélzetén helyet kapott a nepáli zászló (ami különleges alakjával maga is egy érdekesség), és a Nepáli Tudományos és Technológiai Akadémia (Nepal Academy of Science and Technology, NAST) jelvénye. A műhold képei és adatai a NAST vevőállomásán keresztül érkeznek majd a Földre. Az állomás most még készül, de mire a NepaliSat-1 önálósodik, már működnie kell.

Nepálban a műholdat egy tanulási folyamat kezdetének, az űrtevékenység felfuttatása kezdeti lépésnek tartják. Mérnökhallgatók már dolgoznak a második nepáli műholdon, a Nepal PQ-1 nevű „zsebműholdon” (PocketQube), amelynek felbocsátását 2020-ra ígérik. A Cygnus NG-11 által felvitt számos CubeSat között hasonló japán műholdak és egy srí lankai CubeSat is van. (Űrvilág)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!