Greenpeace: A műanyagszemét már az Antarktiszra is eljutott

(Fotó: DPA)

2018. június 8. [17:50]

Betűméret:                     

A Greenpeace friss jelentése szerint a mikroműanyagok már elérték az Antarktiszt is, így az eddig érintetlen vadonnak hitt Déli-sarkvidéken élő fajokat is fenyegeti a műanyag. Egyelőre még csak igen csekély mértékű szennyeződésről van szó, de többről, mint amennyit az ottani kutatóközpontok juttathattak volna a környezetbe – annál is inkább, mert a 37 ottani bázisra igen szigorú hulladékkezelési szabályok vonatkoznak.

A felfedezés azért is aggasztó, mert megcáfolja azt a korábbi vélekedést, amely szerint az Antarktisz körüli áramlatok távol tartják a tengerben sodródó hulladékot. A nyolc vizsgált vízmintából hét tartalmazott literenként legalább egy mikroműanyag-részecskét.

Nagyjából kilencmillió tonnányi műanyagszeméttel járulunk hozzá évente az óceánok szennyezéséhez, egyes becslések szerint 2050-re minden tengeri madárfaj fő tápláléka a műanyag lesz – nem is csoda, mert addigra valószínűleg több is lesz plasztikból a tengerben, mint halból.

Frida Bengtsson, a Greenpeace Antarktisz-védő kampányának vezetője szerint egyfajta “vízi vadasparkot” kellene létrehozni az egyelőre még csak kevéssé szennyezett antarktiszi vízeken, hogy megóvják a törékeny ökoszisztémát – miközben mások arra figyelmeztetnek, hogy a műanyagszennyezés már olyan mértéket öltött, ami jóvátehetetlenül károsította a földi létet, írja a qubit.hu.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!