Richard Thaler kapta a közgazdasági Nobel-emlékdíjat

Richard H. Thaler
Richard H. Thaler (Fotó: DPA)

2017. október 9. [13:03]

Betűméret:                     

Az idei közgazdasági Nobel-emlékdíjat Richard H. Thaler amerikai közgazdász, a Chicagói Egyetem professzora kapta. Thaler a viselkedési közgazdaságtan professzora.

A közgazdasági Nobel-díjat 1969 óta ítélik oda, a díjat a Svéd Nemzeti Bank 300. évfordulóján hozták létre. Sokan a díjat nem is tartják igazi Nobel-díjnak, hiszen Alfred Nobel végrendeletében nem szerepelt. Erre utal a díj hivatalos neve is, amely így hangzik: a Svéd Nemzeti Bank Közgazdaságtudományi Díja Alfred Nobel emlékére.

A 2017-es nyertes Richard Thaler lett,fő kutatási területe a viselkedési közgazdaságtan és pénzügyek, azon belül is főként a döntéshozatalok mögött rejlő pszichológiai magyarázatokat vizsgálja.

A díjat odaítélő Svéd Királyi Tudományos Akadémia indoklása szerint Richard Thaler a döntéshozatali mechanizmus viselkedés lélektani és gazdasági aspektusai közötti kapcsolatok feltárásával érdemelte ki az elismerést. Empirikus megfigyeléseivel és elméleti munkásságával kulcsfontosságú szerepet töltött be a viselkedési közgazdaságtan egy teljesen új és rohamosan fejlődő területének a megteremtésében, amely már nagy befolyást gyakorol egyes gazdaságpolitikai és gazdasági kutatási területekre is - szól az indoklás.

A korlátozott racionalitás és a közösségi preferenciák, valamint az önkontroll hiányának a következményeit vizsgálva feltárta az emberi tényezőknek a döntésekre és a piaci eseményekre gyakorolt hatását.

Magyar nyelven is megjelent a Rendbontók - A viselkedési közgazdaságtan térnyerése című könyve. A könyv ismertetője szerint Thaler közgazdászként pszichológiával kezdett foglalkozni, majd megalapította a viselkedési közgazdaságtant, hogy empirikus kutatásokkal bizonyíthassa alaptételét: az irracionális, rendbontó viselkedés nem kivétel, hanem szabály.

Richard Thaler a közgazdaságtan forradalmi átalakulásának meghatározó alakja az elmúlt harminc évben, a viselkedési közgazdaságtan úttörője.A Chicagói Egyetem Booth Üzleti Karának professzora. 2015-től az Amerikai Közgazdasági Egyesület elnöke, de a New York Times rovatvezetőjeként megoldásokat keres az USA pénzügyi gondjainak rendezésére.

A világsikert egy másik könyve, az R. Cass Sunstein-vel közösen írt Nudge: A pénzügyi válság után; Jobb döntések egészségről, pénzről és boldogságról című műve hozta el.

A szerzők a rossz döntések okát abban látják, hogy az emberek fogékonyak különböző torzításokra, és ez gyakran hibákhoz vezet.

2014. június 22-én megkapta a Global Economy Prize-díjat. Egy hónapja Budapesten tartott előadást a Magyar Tudományos Akadémián, ekkor megkapta a Rajk László Szakkollégium Neumann János-díját.

Richard Thaler kutatásaival egy,a standard közgazdaságtani elemzésektől eltérő perspektívát vezetett be a közgazdaságtan tudományterületére,ezzel számos olyan anomáliát feloldva, melyek magyarázatai a szakkollégium tagjait mélyen érdekelte - olvasható az MTA honlapján. (MTI/origo.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!