Tízből nyolc betegségért az életmódunk a felelős

2017. október 9. [9:44]

Egy átlagos magyar ember harmadannyit sem mozog, mint amennyit az Egészségügyi Világszervezet javasol, a sófogyasztásunk viszont háromszorosa a javasoltnak.

Egészségügyi statisztikák tekintetében kevés dicsekednivalója van a magyar társadalomnak. Magyarországon minden negyedik ember daganatos megbetegedésben hal meg, Európán belül nálunk a legmagasabb a rák okozta halálozások száma: 100 ezer emberből 1,5-szer annyian halnak meg rákban, mint az európai átlag. A felnőtt lakosságból 3 millióan magas vérnyomással, 1,6 millióan diabétesszel vagy prediabétesszel küzdenek, és a becslések szerint körülbelül hatmillió embernek az egészségesnél magasabb (tehát a normális szint felső értékének számító 5,2 mmol/l-es értéket meghaladó) a koleszterinszintje. Ezzel összefüggésben a magyar lakosság több mint fele, 5,5 millió ember túlsúlyosnak vagy elhízottnak számít. Az orvostudomány egy viszonylag új területe a gyakori betegségek életmódváltáson alapuló kezelésével foglalkozik.

Mi az életmód orvoslás?

Az életmód orvoslás a bizonyítékokon alapuló orvostudomány egyik legújabb területe, ami - a betegségek alap kiváltó okait megcélozva - átfogó életmódváltást (köztük táplálkozás, fizikai aktivitás, stressz-menedzsment, szociális támogatás és környezeti hatások befolyásolása) használ az életmóddal összefüggő betegségek gyógyításában, megelőzésében, valamint a progresszió lassításában.

"Egy rendkívül összetett tudományágról van szó, amely átöleli az orvostudományt, a pszichoszociológiát, a népegészségtant és a biológiát. Tudományosan igazolt, hogy sokrétű életmód-tényezőkkel megelőzhető és gyógyítható számos betegségcsoport, például a 2-es típusú cukorbetegség, a magasvérnyomás-betegség, illetve számos mozgásszervi megbetegedés. Jelenleg a civilizált társadalomban előforduló betegségek nyolcvan százaléka életmód miatti okokra vezethető vissza" - nyilatkozta a HáziPatika.com kérdésére Dr. Babai László életmód orvos, a tudományág hazai meghonosítója.

A szakember az Amerikai Rákkutatási Szövetség (American Institute for Cancer Research) adataival is hangsúlyozta az életmód egészségünkben betöltött szerepét. A kutatók szerint a rákos megbetegedések jelentős hányada megelőzhető lenne a helyes életmóddal, vagyis az egészséges táplálkozással, mozgással, a normális testsúly megőrzésével és a dohányzás elkerülésével. Az emlődaganatok 38 százaléka, a vastagbéldaganatok 45 százaléka, a tüdődaganatok 36 százaléka, az endometrium-daganatok 70 százaléka, valamint a hasnyálmirigyrák 39 százaléka megelőzhető lenne az egészséges életmóddal. Összességében a daganatok 40 százalékáért (hölgyeknél 55, míg a férfiaknál 24 százalék) a túlsúly tehető felelőssé.

Egészségtudatosság szempontjából a magyar lakosság jelentős lemaradásban van a nyugati országokban élőknél, a fiatalabb, negyven év alatti korosztályban azonban egyre többen törődnek egészségükkel. Az életmódváltást azonban sosem késő elkezdeni. "Idősebbek esetében a szekunder prevenciós terület lehet kiemelt fontosságú. Ha például a betegnek koszorúér-szűkülete van, és beültetnek egy értágítót, akkor az infarktus megelőzése miatt fontos, hogy kövessen bizonyos életmód tanácsokat" - tette hozzá Dr. Babai László.

Sok só, kevés mozgás

A táplálkozásbeli gondok, és a mozgáshiány is komoly problémát jelent. Az Egészségügyi Világszervezet napi négy gramm só bevitelét javasolja, míg az átlagos magyar étrenddel mi ennek a háromszorosát, 12 grammot fogyasztunk el. Az egészségesnek tartott, 150 perc helyett pedig átlagosan 49 percet mozgunk csak. Itt is, ott is akad bőven fejlesztenivaló" - sorolja az életmód orvos.

Az életmód orvoslás egy viszonylag új tudományág, amelyről először 2004-ben kezdtek el beszélni az Egyesült Államokban. Azóta sorra alakulnak az ezzel foglalkozó társaságok, a Magyar Életmód Orvostani Társaság 2014-ben alakult meg. "Egyelőre az oktatásban sem szerepel a curriculumban, nemzetközileg a szakmai társaságok vették bele az életmód orvoslás alapjait a gyógyítás szakmai protokolljába. Angliában jelenleg is tesztelik, hogy milyen módon lehet integrálni a mindennapi gyógyító tevékenységek közé az életmód orvoslást, az eddigi eredmények biztatóak" - mondta el az életmód orvos. (hazipatika.com)