A Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatásról tartottak konferenciát Szabadkán

Lepeš: Nincs megfelelő párbeszéd a hatalom és az egyetem között

2015. november 21. [20:07]

Betűméret:                     

A Kárpát-medencei magyar nyelvű felsőoktatási együttműködés eddigi tapasztalatai és perspektívái címmel tartottak konferenciát a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Karon (MTTK). A szakmai kerekasztalon részt vettek az Újvidéki Egyetem, a Corvinus Egyetem, az Óbudai Egyetem, az Union Egyetem, a Műszaki Szakfőiskola, valamint a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és az önkormányzat meghívott képviselői. A konferencia kezdeményezője ifj. dr. Korhecz Tamás felsőoktatási szakember és dr. Lepeš Josip, az MTTK dékánja.

A jó szándék ellenére is gyakori a félreértés, a szervezetlenség és az átgondolatlan, szakmai egyeztetést nélkülöző döntés a felsőoktatás vonatkozásában ‒ emelte ki az MTTK dékánja. A konferencia az ebből adódó problémák feltárását és tényleges megoldások keresését tűzte ki célul, bevonva a vajdasági felsőoktatási szférában is megjelenő Kárpát-medencei egyetemek szakembereit ‒ mondta dr. Lepeš Josip.

Vajdaság a határon átívelő, Kárpát-medencei felsőoktatási együttműködés tekintetében nagy mértékben „érintetlen” területnek számít, ezért saját, de főleg a többi térség tapasztalatai lehetővé tehetik olyan újszerű együttműködés kialakítását, amely a tudás- és kapacitástranszferen keresztül valós haladást eredményezhet, valós szükségletek kielégítésén keresztül ‒ állítják a szervezők. Rámutatva arra is, hogy a többi, magyarok által nagy számban lakott térséghez képest a Vajdaságban aránylag kevés olyan példát találni a magyar nyelvű felsőoktatás fejlesztése területén, amely jelentős magyarországi költségvetési támogatással valósult volna meg, vagy amely a magyarországi felsőoktatási intézmények aktív szerepvállalásán keresztül realizálódott. Mindazonáltal az is tény, hogy a magyarul oktató felsőoktatási intézményeink folyamatosan részesültek pályázati úton magyarországi költségvetési projekttámogatásban, sőt egy-egy esetben jól működő kihelyezett magyarországi egyetemi képzésekre is van példa ‒ teszik hozzá. A konferencia egyik célja éppen a Corvinus Egyetem és az Óbudai Egyetem vajdasági kihelyezett képzéseinek a részletes ismertetése volt.

Fontosnak tartjuk, hogy egy átfogó nemzetstratégiai oktatási térben helyezzük el a vajdasági felsőoktatási intézményrendszert, továbbá reális leltár készüljön az intézmények oktatási profiljairól, ami hozzájárulhat az anyaország körültekintő támogatáspolitikájának kialakításához ‒ összegezte az MTTK dékánja sürgetve a Magyarország és Szerbia közötti megfelelő felsőoktatási egyezmények megkötését, hogy a jövőben ne jelenthessen akadályt a magyarországi kihelyezett képzéseken megszerzett diplomák felhasználása és honosítása.

A konferencia első állomása csupán egy olyan felsőoktatási tanácskozássorozatnak, amelyen állandó és aktív szerepet kívánnak vállalni abban, hogy a magyar egyetemi képzés zökkenőmentesen folyjon Vajdaságban is ‒ nyomatékosított a szabadkai Kar dékánja. A döntéshozók gyakran már kész tények elé állítják az oktatásügyi szakembereket, ezt elkerülendő útjára indult az MTTK konferenciasorozata, ezáltal az oktatás minden szintjének szereplői otthonra találhatnak a szabadkai Kar szakmai fórumain.

Basity Gréta

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!