Potápi: Nemcsak a gyásszal, a jövőbe tekintéssel is törődni kell

2020. június 4. [18:52]

A trianoni trauma arra figyelmeztet, hogy nemcsak a gyásszal, hanem a jövőbe tekintéssel is törődni kell - hangoztatta a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Tolna megyei Alsónánán.

Potápi Árpád János a trianoni békeszerződés aláírásának 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen hozzátette: a 20. század vesztes évszázad volt a magyarok számára; a vesztes első világháborút a trianoni békediktátum követte, majd "a reménysugár után elveszítettük" a második világháborút, sőt a trianoni ország területét is csökkentették három faluval.

Az elmúlt tíz év nemzetpolitikája azt eredményezte, hogy "ma talán erősebbek vagyunk" - mondta.

Állampolgárságot, szavazati jogot kapott minden magyar, bárhol éljen a világban, elfogadtuk az alaptörvényünket, "ezekre építve bizakodhatunk abban, hogy a 21. század nyertes évszázad lesz a magyaroknak" - fogalmazott.

Felidézte: a trianoni békeszerződéssel Magyarország területének kétharmadát és a magyar nemzetiségű lakosok egyharmadát veszítette el. Néhány várost említett, amely azelőtt "ezerszáz évig Magyarországhoz" tartozott: Pozsony, Komárom, Kassa, Ungvár, Munkács, Beregszász, Nagyvárad, Kolozsvár, Brassó, Temesvár, Újvidék, Eszék, Zágráb, Lendva.

Emellett elveszítettük gazdasági potenciálunk nagy részét, erdeink 90 százalékát, vasútvonalaink kétharmadát, iparvidékeinket - emlékeztetett.

Azt mondta, száz év történelmi léptékben nem nagy idő, "mindig reménykedni kell, hiszen ahogy a mondás tartja, semmi sem tart örökké, százötven év alatt sem lettünk törökké".

Hangsúlyozta, hogy a 20. század minden nehézsége ellenére a magyar a legerősebb nemzet a Kárpát-medencében.

Amíg fiatalok és gyerekek vannak, addig van jövője a nemzetnek, van értelme tervezni, nemzetpolitikát, családpolitikát "tenni" - mondta Potápi Árpád János.

Az államtitkár kifejtette: ma nem realitás a határok megváltoztatása, és nem igaz az a tévhit - ami erősen él az emberekben -, hogy száz év után a trianoni békeszerződést felül lehet vizsgálni.

A realitás az - mutatott rá -, hogy a Kárpát-medence közös hazája magyaroknak, szlovákoknak, ukránoknak, ruszinoknak, románoknak, szerbeknek, horvátoknak, németeknek és más nemzetiségeknek, amelyet közösen építettünk az elmúlt ezer évben. Talán a 21. század már arról fog szólni, hogy az erős Közép-Európát építjük - mondta.

Az évfordulón a 700 lakosú település evangélikus templomának kertjében emlékművet állítottak, Nagy Csaba nagysármási származású fafaragó alkotását Potápi Árpád János, Kollár László András polgármester és az alkotó avatta fel. A történelmi Magyarországot ábrázoló domborművön Wass Alberttől származó idézet - "Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség" - olvasható. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!