Pásztor István: Az európai hatalmak száz éve meg akarták ölni Magyarországot

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Királyhalmon a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján.
Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke Királyhalmon a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján. (Fotó: Pannon RTV)

2020. június 4. [18:04]

Míg az első világháború többi vesztesét csak megbüntetni akarták az európai hatalmak, a történelmi Magyarországot meg akarták ölni, és ez a nemzet szétdarabolásában látszik leginkább - hangsúlyozta Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) elnöke csütörtökön Királyhalmon a nemzeti összetartozás napján, a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulóján.

Hozzátette: "mivel egy nemzetet nem lehet egyetlen suhintással kivégezni, marad a kivéreztetés, aminek kellő megalázást a békediktátum cikkelyei adnak, az ország szuverenitását teljesen relativizáló cikkelyek". A döntéssel feldarabolták az országot, és elszakították egymástól az addig összetartozó nemzetrészeket.

"Szinte csodaként élhettük meg, hogy Trianon után kilencven évvel az akkor megválasztott nemzeti kormány jelképes és egyben valóságos cselekedetet hajtott végre, a trianoni békeszerződés gyászkerete mellé odahelyezte a nemzeti színeket is" - emlékeztetett a politikus az 2010-ben megválasztott kormány egyik első lépésére, amellyel a trianoni évforduló napját a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította. Az említett törvényben olvasható, hogy "Isten a történelem ura".

"Ebből az alapállásból érthetjük meg a mai nap jelentőségén túl annak szimbolikus üzenetét. Mert azt jelenti ez, hogy a lélekben, hitük erőssége alapján, nem pedig más népek és szövetségek erején és felülhatalmán dől el a népek sorsa" - hangsúlyozta a VMSZ elnöke.

"A nemzeti összetartozás tanúságtételéről szóló törvény bennünket erősítő békejobb a szomszédos országoknak. Büszkék vagyunk arra, hogy Szerbia ezt a baráti kéznyújtást elfogadta, hogy nekünk könnyebb lett az életünk" - emelte ki Pásztor István, és köszönetet mondott Orbán Viktor miniszterelnöknek, valamint az általa tíz éve vezetett kormánynak Magyarország nemzet- és szomszédságpolitikájáért.

A VMSZ elnöke megtisztelőnek nevezte, hogy "van kinek és van hol" elmondani az emlékezés szavait ezen az évfordulón. "Él magyar e hazán, mondtuk évekkel ezelőtt és mondjuk ma is. (.) Örök hála, múlhatatlan tisztelet és főhajtás illet minden vajdasági magyart, aki 1920 óta vállalta a nemzeti hovatartozását, és erősítette a vajdasági magyar közösséget, erősítette az összetartozó magyar nemzetet" - emelte ki.

Pásztor a június 21-i választások kapcsán elmondta, a jelen helyzetben kiemelten fontos, hogy ne maradjunk ki a döntéshozatalból. Ez az anyaországi nemzetpolitika szempontjából is lényeges. Összefogásra van szükség - hangsúlyozta Pásztor. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!