Áder János: A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is

Áder János magyar köztársasági elnök beszédet mond a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülésen
Áder János magyar köztársasági elnök beszédet mond a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulója alkalmából tartott emlékülésen (Fotó: MTI)

2020. június 4. [12:03]

Betűméret:                     

A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is - mondta Áder János államfő a trianoni békeszerződés aláírásának századik évfordulóján, az Országgyűlés emlékülésén, csütörtökön.

Áder János köztársasági elnök Harold Nicolson angol diplomata szavait idézte, akinek jelentős szerepe volt a trianoni határok meghúzásában. Feltette a kérdést, hogy mit tudott ez a diplomata Szent Istvánról, Szent Lászlóról, Mátyás reneszánsz udvaráról, a reformkorról, vagy az 1848/49-es szabadságharcról?Erről keveset tudott, de a magyarok történelmét jelentősen befolyásolta.

Száz évvel ezelőtt Magyarország gyászolt. Mindenütt zúgtak a harangok. A magyarok öt percig csendben álltak.

A megaláztatást egyetlen magyar sem tudta feldolgozni. Magyarország elveszítette területének kétharmadát, több mint 3 millió magyar került a határon kívülre. Trianon egy gazdasági gyarapodást is ketté tört. A trianoni döntés Magyarország számára mérhetetlenül igazságtalan – hangsúlyozta a köztársasági elnök.

Magyarország sorsáról politikai kalandorok döntöttek

„Magyarországot a béketárgyalásokra csak egy év késéssel hívták meg, álláspontját, érveit nem mondhatta el. Érdemi vita nélkül hagyták jóvá a döntést. Apponyi Albert a magyar delegáció vezetője mindössze egy beszéd megtartására kapott lehetőséget. Érvek, viták, dokumentumok bemutatására nem kerülhetett sor. Magyarország sorsáról sunyi háttértárgyalásokon jóval korábban döntöttek politikai kalandorok, fizetett ügynökök, magyargyűlölettel fertőzött politikusok” – fűzte hozzá a köztársasági elnök.

Eltelt száz év, tele fájdalommal, újabb veszteséggel, sok-sok tapasztalattal. Magyarországot pedig újra és újra megvádolják határainak megváltoztatási akaratával. Mi sosem éltünk a területi igényeinkkel. Mi tiszteletet adunk a szomszédainknak és ezt kérjük tőlük is az országukban élő magyarok iránt. Egymás javára és nem egymás ellenére kell dolgoznunk. Amit a nagyhatalmak elrontottak, nekünk kell megjavítani. Ha így teszünk, a trianoni átok lekerül rólunk – hangsúlyozta Áder János.

Kiemelte, hogy e mentén támogatja a magyar kormány már 10 éve, hogy szociális juttatásokkal, támogatásokkal, intézkedésekkel adjon távlatot a határon túl élő magyaroknak, hogy megmentsük veszni indult közös értékeinket.

„A magyar nemzet nemcsak volt, de lesz is” – szögezte le beszéde végén a köztársasági elnök. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások

Nincs hozzászólás. Legyen az első!