Sijarto: Dok Ukrajina ne skine sa liste OTP banku, Mađarska neće odobriti Evropski mirovni fond

Peter Sijarto
Peter Sijarto

2023. május 17. [23:31]

Betűméret:                     

Vlada Mađarske neće odobriti sledeću ratu Evropskog mirovnog fonda, dok Ukrajina ne skine sa liste međunarodnih sponzora rata OTP banku, i neće podržati nove sankcije, delom zbog ovoga, a delom zbog ograničenja koje žele uvesti protiv kineskih preduzeća – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter Sijarto u sredu u Beču.

Posle radnog ručka sa austrijskim kolegom Aleksanderom Šalenbergom, Sijarto je izjavio da su posledice oružanog konflikta sve teže, Brisel priprema sve strože predloge koji od građana Evrope zahtevaju dodatne žrtve, a ne bi nas ni za centimetar približili miru.

Sijarto je istakao da planirani jedanaesti paket sankcija prkosi zdravoj pameti, naime i prethodnih deset su doživeli neuspeh. Istovremeno je rekao da, iako ih se neki još nisu odrekli, za sada su sprečene sankcije u oblasti nuklearne industrije.

Izrazio je zabrinutost i zbog toga što Evropska unija želi uvesti mere protiv osam kineskih preduzeća, što bi “sigurno poremetilo, možda čak i potpuno onemogućilo” odnose sa Kinom, i kao reakcija, moglo bi doći do nekakve negativne spirale.

„Nakon što smo jednu po jednu presekli niti saradnje između Evropske unije i Rusije, smatramo da bi bilo izuzetno štetno da se isto to dogodi i u saradnji EU i Kine” - dodao je.

Bruto domaći proizvod (GDP) Kine je premašio EU, pa bi rivalstvo sigurno išlo na štetu kontinenta, i zato je umesto toga potrebna saradnja. “Mađarska je odličan primer za to koliko se može postići kultivisanom saradnjom sa Kinom” - istakao je.

Sijarto je govorio i o predlogu da se dodatnih pola milijarde evra iz Evropskog mirovnog fonda uplati Ukrajini za isporuke naoružanja, što bi - suprotno nazivu fonda -, pre dovelo do eskalacije sukoba nego do mira.

„Očekuju od nas da prihvatimo dodatne ekonomske štete, dok se Ukrajina ponaša sve neprijateljskije prema Mađarskoj, donosi neprijateljske odluke i mere, a ovih dana smo čuli već i ozbiljne pretnje” - rekao je Peter Sijarto. (MTI)

Sankcije iz Brisela još ne brane, zato MOL okretanjem istočnog naftovoda transportuje gorivo u Ukrajinu, kao i u druge susedne zemlje. Da li će potom Ukrajinci dizel točiti u kosilicu ili u tenk, to zavisi od njih, piše privatbankar.hu.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások