The Washington Post: Zelenski je hteo dići u vazduh naftovod “Družba”(Prijateljstvo), da bi upropastio mađarsku industriju

Volodomir Zelenski
Volodomir Zelenski

2023. május 14. [21:08]

Betűméret:                     

Iz do sada nepoznatih američkih obaveštajnih dokumenata koji kruže internetom su na videlo izašle šokantne stvari. Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je zadobio poverenje zapadnih vlada time što je obećao da oružje koje bude dobio od njih neće koristiti za napade preko granice Rusije, nego protiv ruskih trupa koje se nalaze unutar Ukrajine. Iza zatvorenih vrata se, međutim, pokazao agresivni karakter ukrajinskog predsednika, što je u suprotnosti sa likom staloženog, stoičkog državnika kakvim se pokazuje pred javnošću – piše američki dnevnik The Washington Post pozivajući se na obaveštajne dokumente za koje i Pentagon smatra da su autentični.

Dokumenti se temelje na prisluškivanju od strane američke obaveštajne službe, i u njima se između ostalog tvrdi da je Zelenski sredinom februara u razgovoru sa zamenicom premijera Julijom Sviridenko predložio da Ukrajina digne u vazduh naftovod “Družba” (Prijateljstvo) kojim se transportuje nafta za Mađarsku.

„Zelenski je izjavio da Ukrajina jednostavno treba da digne u vazduh cevovod, jer bi tako mogla upropastiti industriju mađarskog premijera Viktora Orbana, pošto ona u velikoj meri zavisi od ruske nafte” - citira The Washington Post jedan od dokumenata. Ove besmislene i preteće rečenice je mogao izazvati bes ukrajinskog predsednika koji oseća prema mađarskoj vladi, primetili su analitičari materijala od prisluškivanja.

Nije to bio jedini iznenađujući predlog Zelenskog, na jednom dogovoru u januaru je na primer želeo postići da Ukrajina “izvrši napade u Rusiji”, poslao bi trupe na neprijateljsku teritoriju da “zauzmu neodređene gradove duž ruske granice”. Sve to da bi obezbedio Kijevu uticaj na pregovorima sa Moskvom.

Na jednom drugom dogovoru u februaru, sa generalom Valerijem Zalužnijem, ukrajinski predsednik je izrazio zabrinutost što njegova zemlja još uvek ne raspolaže raketama velikog dometa koje bi mogle dostići ruske trupe stacionirane na teritoriji Rusije.

Posle toga, Zelenski je predlozio da Ukrajina napadne dronovima vojne objekte u Rostovu, koje ne opisuje detaljnije. (hirado.hu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások