Sijarto: Skandalozno je što je Ukrajina OTP banku stavila na listu međunarodnih sponzora rata

Peter Sijarto u petak u Stokholmu
Peter Sijarto u petak u Stokholmu (Fotó: Facebook / Szijjártó Péter)

2023. május 12. [19:29]

Betűméret:                     

Skandalozno je što je Ukrajina stavila na listu međunarodnih sponzora rata OTP banku koja nije prekršila nikakvo pravilo, i dok se to ne poništi, mađarska vlada će „veoma teško“ pregovarati o sankcijama koje bi zahtevale dalje žrtve – izjavio je ministar spoljne trgovine i spoljnih poslova Peter Sijarto u petak u Stokholmu.

Ministar je u pauzi neformalnog sastanka ministara spoljnih poslova EU naglasio: skandalozno je da, dok Mađarska učestvuje u programu u čijem okviru blok mesečno plaća Ukrajini milijardu i po evra da bi mogla funkcionisati, ukrajinska agencija za sprečavanje korupcije stavlja na listu „međunarodnih sponzora rata“ OTP banku zato što je i dalje prisutna u Rusiji.

„OTP je najveća banka Mađarske. Nije prekršila nikakav međunarodni pravni propis. Njeno funkcionisanje odgovara svim očekivanjima i pravilima. Neprihvatljivo je i skandalozno da je stavljena na listu sponzora rata“ – istakao je Sijarto.

„Zbog toga sam danas jasno stavio do znanja da ćemo mi veoma teško ulaziti u bilo kakve pregovore o jedanaestom paketu sankcija i ekonomskim merama koje bi zahtevale dalje žrtve, dok je OTP banka na toj ukrajinskoj listi“ – izjavio je.

Peter Sijarto je govorio i o krizi snabdevanja hranom koju je izazvao rat. Podsetio je da su zemlje Srednje Evrope otvorile takozvane koridore solidarnosti za žito iz Ukrajine da bi stiglo do zemalja Afrike i Bliskog Istoka. „Nasuprot tome značajan deo ukrajinskog žita je ostao u Srednjoj Evropi i pravi teške probleme domaćim proizvođačima“ – istakao je.

„Evropska komisija je dužna da učini nešto u ovakvoj situaciji kako bi ukrajinsko žito iz Srednje Evrope što pre otišlo za Afriku i Bliski Istok“ – kaže Sijarto. To je potrebno s jedne strane zbog lokalnih proizvođača, a s druge strane zbog prehrambenih potreba stanovnika dotičnih zemalja. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások