Andor Deli: EU ne može dalje odlagati prijem zemalja Zapadnog Balkana

„Proširenje Evropske unije je naš geopolitički interes“

2022. november 24. [14:44]

Betűméret:                     

Na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Strazburu je u utorak uveče održana debata o izveštaju o novoj strategiji proširenja Evropske unije. Predsednica poslaničke grupe Fidesa u Evropskom parlamentu Kinga Gal je u okviru debate naglasila: pretnje evropskom miru ukazuju na geopolitički značaj proširenja. Region je ključan za Evropu iz aspekta dugoročnog obezbeđivanja snabdevanja energentima, kao i rešavanja migracionih kriza. Andor Deli, poslanik Fidesa poreklom iz Vojvodine je istakao: odluke koje je u poslednje vreme donosio Evropski parlament su doprinele tome da je uticaj EU smanjen u regionu Zapadnog Balkana. Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana su potrebni iskrena podrška i rok za prijem.

„Evropska unija ne može dalje odlagati proces proširenja prema Zapadnom Balkanu, koji je od strateškog značaja, potreban je novi elan. Mora ponuditi verodostojnu alternativu, koja je istovremeno šansa i odgovornost“ - istakla je Kinga Gal.

„Region je postao ključan za Evropu iz aspekta dugoročnog obezbeđivanja snabdevanja energentima, kao i rešavanja migracionih kriza. Na ruti preko Zapadnog Balkana se pooštrava kriza ilegalne migracije, što se može rešiti integracijom ključnog igrača u regionu, Srbije. Zbog toga treba pozdraviti deklaraciju namera koju su prošle nedelje u Beogradu postigli predstavnici Srbije, Austrije i Mađarske o tome da ilegalne migrante treba vratiti sa spoljnih granica“ – naglasila je poslanica.

Prema mišljenju Kinge Gal, u novom izveštaju koji je razmatran, politizacija uslova za prijem je negativna poruka, stvara neizvesnost na primer u Srbiji koja čeka na integraciju. „Za nas je neprihvatljiv i predlog da se briše jednoglasnost, naime odlukama koje se donose većinom glasova, doveden bi u opasnost politički suverenitet manjih zemalja članica, naročito na planu spoljnopolitičkih odluka“ – zaključila je Gal.

Andor Deli je naglasio: Evropa ne može dalje odlagati prijem zemalja Zapadnog Balkana. „Mnogi tvrde da je u regionu oslabio uticaj EU. Nažalost moram da kažem da je u nekoliko proteklih godina Evropski parlament – svojim odlukama – aktivno doprineo tome. Ne mogu se poverenje i uticaj graditi tako da se permanentno pooštravaju uslovi. Mehanizme uslovljavanja EU mi, Mađari, dobro poznajemo, bazirani su na pogrešnoj logici, bilo bi pogrešno da se njima, kao sredstvima uticaja, obuhvate i zemlje kandidati. Srbiji i zemljama Zapadnog Balkana nisu potrebne takve odluke, nego iskrena podrška i rok za prijem“ – rekao je Andor Deli. (Saopštenje za štampu)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások