Ogromna statua „selfi pande“ postavljena u Sečuanu

(Fotó: Xinhua)
(Fotó: Xinhua)
(Fotó: Xinhua)

2021. április 9. [17:21]

Betűméret:                     

Na jugoistoku Kine, u Sečuanu, koji je poznat kao dom velike pande, postavljena je ogromna statua ove životinje – saopštila je državna agencija Sinhua u petak.

Statua duga 26,5, široka 11 i visoka 12 metara predstavlja pandu koja leži na leđima i na selfi štapu drži telefon kojim snima sebe. Za crno-belo „krzno“ statue od 130 tona je potrošeno 3 miliona žica od nerđajućeg čelika.

Statua je delo holandskog umetnika Florentijna Hofmana, koji je stekao slavu gumenom patkom na naduvavanje. Hofman je agenciji Sinhua izjavio da ga je inspirisao stvaran događaj, naime 2005-e godine je jedna panda ušla u centar grada Tučiengjena gde je sada postavljena statua.

U centru za pande ovog grada sa 650 hiljada stanovnika živi oko 70 panda i oni privlače više od 20 miliona turista godišnje. Tu se nalazi i sistem za navodnjavanje i zaštitu od poplava koji je UNESCO 2000-e proglasio za delom svetske kulturne baštine. Sistem je izgrađen u 3. veku pre naše ere i to je najstariji sistem za navodnjavanje bez nasipa u svetu koji je još i danas u funkciji. (MTI)

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások