Novosadsko pozorište: Sezona počinje odloženim predstavama

2020. szeptember 9. [16:20]

Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház sezonu 2020-2021. počinje predstavama čije izvođenje je odloženo, ali će – u zavisnosti od epidemiološke situacije – biti i novina, izjavio je umetnički rukovodilac Robert Lenard agenciji MTI u sredu.

U prethodnoj sezoni su u Novosadskom pozorištu izostale tri premijere. Kultni komad Bele Pintera Seljačka opera, koja je pripremana u koprodukciji sa Narodnim pozorištem iz Segedina, zbog pandemije korona virusa proletos nije prikazana. Komad je režirao Atila Keresteš iz Targu Mureša (Rumunija) i stigli su do javne generalne probe u Segedinu, ali je posle putovanje između Srbije i Mađarske postalo problematično, pa su probe prestale, a premijera se može očekivati na sledeće proleće. Prerađenu verziju komada će uz učešće glumaca novosadskog ansambla publika moći videti 21. septembra, na dan mađarske kulture, njime će početi sezona 2020-2021. u Novosadskom pozorištu.

I Nikita Milivojević je proletos počeo probe Nosoroga Ežena Joneskoa, ali je premijera i u tom slučaju odložena. Komad će se pojaviti na repertoaru u oktobru. Robert Lenard naglašava: interesantno u predstavi je što ova apsurdna komedija originalno pisana protiv fašizma alegorično govori i o sadašnjoj situaciji sa pandemijom. „Veoma je interesantno kako svetska književnost počinje da rezonuje sa sadašnjošću“ – kaže.

Godina se završava veoma retko izvođenim komadom Žana Ženea Paravani u režiji Dina Mustafića. Lenard kaže da nije slučajno što se ovaj komad retko igra, jer je reč o veoma teškom i složenom tekstu koji govori o sudaru kultura, odnosno o neokolonijalizmu.

Prema planovima će i druga polovina sezone početi odloženim komadom. Proletos su trebale početi probe Mefista Klausa Mana u režiji Petera Telihaija, ali se to nije desilo. U pozorištu se nadaju da će komad biti prikazan na proleće. Istovremeno bi počele i probe jedne nove predstave.

Na kraju sezone će publika moći videti predstavu na osnovu savremenog romana, u režiji Jovane Tomić iz Beograda. Roman Filip Grujića je bio veoma popularan u krugu mladih u Srbiji pre par godina. Bludni dani kuratog Džonija je veoma lična potraga za ocem i istovremeno izrugivanje srpskim herojskim mitovima – objašnjava Lenard.

Očekuje se i predstava na osnovu romana Neron, krvavi pesnik Dežea Kostolanjija, detalji, međutim, još nisu za javnost.

Pandemija i karantin su prilično zagorčali život ansambla, iako je glumcima dobro došlo i malo predaha, naime prvi deo prošle sezone je bio prilično buran pre nego što je pozorište moralo prestati sa radom – izjavio je Robert Lenard.

Az Ön hozzászólása


500 leütés maradt még

Eddigi hozzászólások